Camí del 23-J
Política 13/07/2023

El PP ja no s'amaga i estén la sospita sobre una tupinada el 23-J a Correus

"No hem d'oblidar la relació directa del director de Correus amb Pedro Sánchez"

4 min
Una pantalla per demanar el torn a Correus

BarcelonaMés de dos milions de sol·licituds per votar per correu el 23-J fan que aquestes eleccions generals marquin el rècord històric en aquesta modalitat de vot. Per adaptar-s'hi, Correus va decidir contractar 12.000 persones més aquest mes de juliol. Una xifra que els sindicats van considerar "insuficient". En volien 19.000, que van acabar arribant, tot i que encara consideren que han fet curt. El fet és que aquesta polèmica interna unida a les impressions generals d'alguns ciutadans "que fa deu dies que van demanar el vot per correu i encara no l'han rebut" són suficients perquè el PP comenci a estendre, un cop més, la sospita sobre una possible tupinada el 23-J. "No hem d'oblidar qui hi ha al capdavant de Correus i la relació directa que té amb Pedro Sánchez", ha destacat aquest dijous la número 2 popular, Cuca Gamarra, en una entrevista a la Cope.

El director d'aquesta empresa pública és Juan Manuel Serrano, nomenat pel PSOE, igual que els presidents anteriors havien estat nomenats pel partit de torn que hi havia al govern, com el mateix Alberto Núñez Feijóo, pel PP, entre el 2000 i el 2003. Va ser precisament Feijóo qui dimecres –hi ha tornat avui– va insinuar que la direcció de Correus no s'estava prenent seriosament el repartiment del vot per correu. "Sé que han incrementat la plantilla i que els sindicats diuen que és insuficient, però sí que demano als carters que si han de treballar en torn de matí i tarda no deixin cap vot sense repartir", ha dit a Es Radio.

El PP apel·la directament als carters perquè vol insuflar la sensació que de la direcció de l'empresa no es pot esperar res de bo. "La direcció de Correus té totes les dades i es resisteix a posar tots els mitjans. Si no és més diligent, pot semblar que no vulgui ser-ho", ha apuntat Gamarra, tot i que Feijóo s'ha afanyat a dir que "ningú està parlant de tupinada" i el portaveu de campanya, Borja Sémper, ha afegit que confia en Correus: "Sí, em refio de Correus, em refio dels seus professionals, ens refiem del sistema de garanties que hi ha", ha matisat a la Cope.

La resposta de Correus no es va fer esperar i ahir mateix va defensar el seu "compromís amb la societat espanyola" i la seva voluntat de "mantenir-se al marge de debats que pretenen soscavar les institucions i els serveis públics d'aquest país". També s'ha acabat posicionant el president del govern espanyol i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, que veu en les acusacions del PP la voluntat de tapar altres qüestions d'actualitat, com els pactes amb Vox: "Són una cortina de fum per tapar els pactes a València i Extremadura". Aquest mateix dijous s'investeix el nou president del País Valencià, Carlos Mazón, amb els vots de l'extrema dreta. La portaveu del PSOE i ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha qualificat d'"indignes" les declaracions dels dirigents populars, que "pretenen tacar la professionalitat de milers de treballadors i posar en dubte el procés electoral i la democràcia". Irònicament, Alegría ha subratllat que "ningú pot treure l'autoritat en sobres al PP", citant indirectament els sobresous del partit.

De tupinada en tupinada

Ja fa mesos –anys– que va començar a posar-se de moda escampar sospites sobre el funcionament del vot per correu i també del recompte de la nit electoral. Hi ha hagut acusacions directes com la de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que va tancar la seva campanya electoral a les passades eleccions autonòmiques afirmant que Pedro Sánchez "marxarà com va arribar, amb una tupinada". Però fins i tot en les anteriors eleccions madrilenyes, Vox ja havia qüestionat la netedat del procés.

No hi ha cap estudi ni indici de pes que apunti a la veracitat d'aquestes acusacions, com tampoc existia quan el llavors president dels Estats Units, Donald Trump, va fer el mateix en les eleccions presidencials del 2020, aprofitant l'enorme increment del vot per correu durant la pandèmia.

Correus no ofereix dades de com va el repartiment dels vots –aquest dijous és l'últim dia que els ciutadans tenen per sol·licitar-lo– i fa tres dies els sindicats explicaven que s'havien repartit més de 600.000 cartes dels 2 milions de sol·licituds rebudes. En cas que Correus no arribés a repartir-les totes abans del dia 20 –la data límit– la Junta Electoral podria decidir ampliar els terminis de la votació per correu, com ja ha fet en altres ocasions.

En alguna ocasió també li ha tocat el rebre a Indra, l'empresa que s'encarrega de transferir els vots la nit electoral. El PP havia insinuat la voluntat de Sánchez de controlar aquesta empresa per influir en el recompte. "El CIS fa les enquestes electorals, l'INE el cens i Indra compta els vots", va afirmar l'any passat el vicesecretari del partit i candidat aquest 23-J per València. Sempre que ha tingut ocasió, Indra ha desmentit que s'encarregui del recompte i ho ha tornat a fer aquest mateix dijous el conseller delegat de l'empresa armamentística, José Vicente de los Mozos: "Indra no toca els vots. Nosaltres transferim els vots. Que estiguin tranquils els espanyols, que Indra no impactarà en els resultats del 23 de juliol".

Més informació del 23-J

stats