Política 11/05/2021

El PP insisteix a reclamar que es llevi la moratòria de creuers

El Parlament demana al Govern que treballi en l'ordenació d'aquest turisme

3 min
Un creuer en el port de Palma

PalmaEl PP ha tornat a reclamar aquest dimarts en el ple del Parlament que el Govern llevi la moratòria de l'arribada de creuers, amb la qual se suspenen noves reserves fins l'any que ve si no són aprovades expressament per l'Autoritat Portuària (APB). Els populars han presentat una moció sobre la recuperació del turisme de creuers, en la qual també s'exigeix "posar en marxa de manera immediata" un protocol contra el covid-19 per al sector, que permeti rebre vaixells procedents de ports estatals. "Demanam que el Govern no obstrueixi per omissió la recuperació del turisme de creuers i que s'executin de manera immediata els protocols", ha dit la diputada del PP Salomé Cabrera. "La moratòria afecta negativament Palma i totes les Balears de manera indirecta. Els ports de les Balears continuen perdent escales, 230 enguany, i no veiem que el Govern estigui reaccionant", ha afegit.

Malgrat que els populars no n'han pogut aprovar tots els punts que presentaven, la moció ha tirat endavant amb el suport de la majoria de la cambra en tres d'ells: instar el Govern a treballar en l'ordenació del turisme de creuers d'acord amb les navilieres, com ja es reclamava a una proposició no de llei que es va aprovar el juliol del 2020; demanar a l'Executiu que encarregui un estudi a una entitat independent sobre els efectes d'aquest turisme per desenvolupar-ne una estratègia específica i instar el Govern a aprovar un protocol contra el covid-19 per rebre creuers procedents de ports estatals connectats amb rutes internacionals.

El diputat de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, s'ha sumat al PP i ha demanat que "es prescindeixi de la moratòria" i que s'ordeni "l'arribada de creuers de manera gradual i ordenada, seguint els protocols sanitaris". "Les empreses han de poder preparar els mesos vinents", ha afegit el representant taronja.

La confusió de Pérez-Ribas

El diputat de Cs, Marc Pérez-Ribas, ha protagonitzat una de les anècdotes de la jornada quan s'ha confós de partit en el faristol i ha assenyalat que la moció del PP sobre creuers era de Ciutadans.

Per la seva part, el diputat d'El Pi, Josep Melià, també ha fet referència a la moratòria i ha considerat que "les circumstàncies econòmiques han canviat tant que la prioritat absoluta és la reactivació". "Necessitam que venguin turistes i que hi hagi activitat econòmica", ha remarcat, a més de criticar que la voluntat del Pacte "no és posar límits" al turisme de creuers, sinó "repudiar-lo".

Quant als partits de l'esquerra, el diputat d'Unides Podem, Pablo Jiménez, ha recordat que les Balears estan un 20% per sobre les emissions que marquen els acords de París i ha destacat que "la moratòria és necessària per regular el sector". "Insistir en els creuers ens du a una baixa capacitat de resiliència", ha afegit.

El representant de MÉS per Mallorca, Joan Mas Collet, ha carregat contra la insistència del PP quant al turisme de creuers. "Van en la mateixa línia que han anat sempre, la de la liberalització absoluta, sense cap límit ni pensament per als que vivim aquí tot l'any", ha criticat, a més de subratllar que la moratòria "és un acord entre institucions diferents per fer un punt a part i reprendre l'activitat l'any que ve". El diputat ecosobiranista ha remarcat que "cada cop més administracions i entitats estan d'acord en el fet que cal un canvi de model econòmic i de relació amb el medi natural". "La moratòria s'ha d'aprofitar per fer feina d'ordenació. Sense límits no hi ha futur", ha sentenciat.

La diputada de Gent per Formentera, Sílvia Tur, ha qualificat d'"infantil i patètica" la discussió entre estar a favor o en contra del turisme. "Tots vivim del turisme, però a vostès els va molt bé alimentar la bolla que l'esquerra està en contra del turisme", ha dit al PP, a qui ha acusat de "voler consensuar només amb les navilieres". "Després venen aquí a parlar de com estan d'afectats els comerços, els taxistes i els restaurants, mentre que només demanen el Govern que negociï amb les navilieres", ha continuat. Tur ha apel·lat a la diversitat de criteri del turisme a les Balears: "No tots interpretam de la mateixa manera l'equilibri entre turisme i qualitat de vida. No hi ha un únic model, però per a vostès els altres no serveixen". Segons la diputada, "una cosa és l'emergència i la necessitat de recuperar l'activitat turística, que tots hi estam d'acord, i una altra és el debat sobre quin ha de ser el model de turisme de creuers de les Balears". "Compartim l'emergència i diferim en la manera", ha sentenciat.

Finalment, el diputat del PSIB, Damià Borràs, ha aclarit que "moratòria no vol dir prohibir, sinó ajornar o diferir". "Els creuers no deixaran de poder venir quan es garanteixi la seguretat dels ciutadans, els passatgers i els tripulants", ha explicat. "Volem que sigui com abans millor", ha sentenciat el socialista.

stats