La reforma de la sedició
Política 23/11/2022

El PP incita els diputats del PSOE al transfuguisme per frenar la reforma de la sedició

Els populars forcen que la votació per començar a tramitar la norma es faci en veu alta

3 min
La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, en el ple del 26 de maig.

MadridEl PP pretén fer servir la reforma del delicte de sedició per posar contra les cordes el PSOE i ha començat una estratègia que promou el transfuguisme. Des que el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar el pacte amb ERC per suprimir el delicte de sedició, els populars han obert les portes als socialistes que no avalen aquesta decisió perquè facin un pas endavant. La petició, però, ja ha rebut el cop de porta d'algunes de les veus discrepants dels socialistes, com ara el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. "No som la solució per a la impotència política dels altres", va afirmar la setmana passada. Aquest dijous el Congrés ha de votar si comença a tramitar la reforma i el PP ha redoblat la seva ofensiva fent una crida als diputats socialistes que s'hi oposen a votar-hi en contra, i a més, ha demanat que la votació sigui per crida, és a dir, que els diputats hagin de dir un a un què voten en veu alta.

Amb la petició formal del PP n'hi ha prou perquè la votació es faci d'aquesta manera, perquè el reglament del Congrés estableix que es pot fer efectiva si ho demanen dos grups parlamentaris o el 20% dels diputats, i el PP té més d'aquest percentatge de parlamentaris a la cambra baixa. "Preguntem als diputats socialistes si en seran còmplices; el vot és responsabilitat de cada diputat", ha afirmat la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, en roda de premsa aquest matí. L'objectiu, ha dit, és que els diputats no siguin "còmplices" de Pedro Sánchez i que quedin "retratats" els que avalin tramitar la reforma. Gamarra vol que els parlamentaris actuïn amb "coherència" i "sense faltar a la confiança" que els van donar els seus votants.

En paral·lel a la crida que ha fet la seva secretària general, el PP també ha iniciat una campanya a les xarxes sota el lema "No siguis còmplice" i amb imatges de quan Pedro Sánchez assegurava que els fets del 2017 podien ser considerats "clarament" un delicte de rebel·lió i sedició. "Diputats socialistes, demà teniu a les vostres mans frenar la derogació del delicte de sedició", escriuen en el tuit que acompanya el vídeo, on també els conviden a recordar "el que defensaven abans de dependre dels independentistes".

Els comptes de Twitter autonòmics del PP s'han fet seva la campanya i assenyalen els dirigents socialistes de cada territori. En el cas de Catalunya, per exemple, el partit es dirigeix directament a la presidenta del Congrés i militant del PSC, Meritxell Batet, a qui pregunten què votarà.

Davant l'ofensiva dels populars, el PSOE ha sortit a exigir als conservadors que abandonin l'estratègia de la "confrontació i la divisió". Ho ha dit la portaveu socialista, Pilar Alegría, als passadissos del Congrés, on ha acusat el PP de generar "crispació" per intentar "rascar vots en altres territoris". "Haurien de sumar-se a la política de concòrdia i diàleg", ha afegit. També ha carregat contra els populars el president d'Unides Podem a la cambra baixa, Jaume Asens, que critica que el PP "consideri legítim el transfuguisme" i que busqui "tota mena d'estratègies per fer caure el govern i evitar que els socis hi continuïn donant suport".

El debat de la malversació

En paral·lel al primer debat que es farà aquest dijous al Congrés, també hi plana el d’una hipotètica reforma de la malversació. Aquest dimecres al matí fonts d’Unides Podem asseguraven que no presentarien una esmena per canviar aquest delicte si Esquerra tampoc ho fa. Amb tot, consideren necessari retocar el delicte per diferenciar la corrupció de quan no hi ha un enriquiment personal o de tercers, informa Ot Serra. En roda de premsa, el cap de files d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha explicat que espera arribar a un acord amb el PSOE per modificar els preceptes que castiguen els que envaeixin espais públics sense violència ni intimidació, perquè criminalitzen accions de protesta.

stats