Política 15/06/2019

El PSOE facilita el govern d'UPN a Pamplona avançant pel suport navarrès a la investidura de Sánchez

A Múrcia, Saragossa i Granada es reedita la fòrmula de la triple dreta amb PP, Cs i Vox

Germán Aranda
2 min
El pacte amb PP i Cs obre també les portes de Múrcia i Saragossa a l'extrema dreta de Vox

MadridLes abstencions del PSOE a Pamplona per tal que governi Enrique Maya, de Navarra Suma, suposen un pas important per a la investidura de Sánchez: els regionalistes navarresos van dir que no s’abstindrien si els socialistes acceptaven per governar suports de Bildu, necessaris a la ciutat i a la comunitat foral. Caldrà veure què passa a Navarra, però el primer pas per aconseguir les abstencions al Congrés s'ha donat aquesta tarda.

Vox ha incumplido su compromiso en Burgos permitiendo un alcalde del PSOE. El @populares iniciará mañana los trámites para una moción de censura al alcalde socialista de Burgos para que se cumpla el acuerdo pactado.

— Javier Maroto (@JavierMaroto) 15 de junio de 2019

El pacte del PP amb Ciutadans i Vox, d'altra banda, obre les portes a una coalició de dretes més enllà de Madrid: a Múrcia, on el popular José Ballesta ha estat reelegit aquest dissabte, i a Saragossa, on ho serà el també popular Jorge Azcón. A Granada governarà Luis Salvador, de Cs, gràcies al mateix acord. A Osca i Burgos, vots en blanc inesperats del bloc de dretes van facilitar que el socialista oscens Luis Felipe i el burgalès Daniel De la Rosa fossin escollits.

A Burgos va ser un regidor de Vox qui “no va complir el pacte amb el PP”, segons va denunciar el subsecretari d’organització del PP, Javier Maroto, a Twitter, que també va avisar presentaran una moció de censura contra el flamant alcalde. El partit d’ultradreta va assegurar que tenia ordres de donar suport a Cs. AOsca, en canvi, va ser una abstenció de Cs la que va propiciar el gir de guió i els populars també estudien una moció de censura.

En Melilla, Imbroda (PP) transmite el cargo a su sucesor con suma elegancia ...😉 pic.twitter.com/KwUdythRn2

— Jon Inarritu (@JonInarritu) 15 de junio de 2019

A València, Joan Ribó, de Compromís, reeditarà l’alcaldia gràcies als vots del PSPV. A Sevilla, repetirà el socialista Juan Espadas. El PSOE recupera Logronyo i el PP governarà a Còrdova. A Melilla es va posar fi a 19 anys del popular Juan José Imbroda, acusat de compra de vots, gràcies al pacte entre Coalició per Melilla, PSOE i Ciutadans, que liderarà amb un sol regidor. A set municipis manxecs va prosperar un pacte de Cs i PSOE. A Bilbao, Juan Mari Aburto, del PSE, reeditarà alcaldia amb vots del PNB, mentre que el popular Francisco De la Torre continuarà a Màlaga. A Palma de Mallorca A Lleó i Segòvia, es repetiran les votacions al juliol per impugnacions al recompte

stats