Política 29/12/2020

El PP dona "credibilitat nul·la" al balanç de Sánchez i l'acusa de treballar per fer un tripartit a Catalunya

Casado estén la mà al PSOE per acordar mesures per "reforçar" i "enfortir" el paper de la monarquia

Marc Toro
4 min
Casado adverteix Sánchez que no avalarà els decrets econòmics si no hi ha canvis

BarcelonaPedro Sánchez menteix. Aquesta ha sigut la màxima defensada pel president del PP, Pablo Casado, en la seva compareixença de rèplica al balanç de l'any que aquest dimarts ha ofert el president espanyol. El líder del primer partit de l'oposició a l'Estat ha donat "credibilitat nul·la" a les explicacions del socialista sobre el compliment dels compromisos del seu govern. "Tot el que va prometre en campanya electoral no ho ha complert", ha dit, assenyalant els vaivens de Sánchez en la seva política de pactes. L'acord amb els "extremistes" de Podem, l'acostament a Bildu pels pressupostos i, per descomptat, l'entesa amb ERC han engreixat els retrets del popular al PSOE, i ha reblat el clau llançant una advertència en clau catalana: "Faran el que convingui perquè hi hagi un tripartit a Catalunya", ja sigui amb el PSC dins del Govern o amb el seu suport extern, ha precisat.

Malgrat que els socialistes insisteixen que no donaran suport a cap executiu independentista després de les eleccions del 14-F, Casado ha recordat que Sánchez també deia abans que no podria dormir si Podem entrava al govern espanyol o que tipificaria els referèndums il·legals com a delicte al Codi Penal. "Em fa riure quan diuen que no pactaran", ha dit, i ha situat el PP com l'únic partit que poden votar els catalans que vulguin evitar un acord entre els socialistes, els independentistes i els comuns. El líder popular ha posat com a exemple des de la taula de diàleg pactada amb ERC fins a la reforma del delicte de sedició o la possible concessió d'indults als presos polítics, uns gestos que estan "blanquejant les pretensions independentistes".

"Menys indults a polítics separatistes que han fet tant mal a Catalunya a i la resta d'Espanya i més ajudes directes a totes les famílies que s'estan arruïnant per la pandèmia", s'hi ha sumat també en roda de premsa de balanç de l'any la líder de Cs, Inés Arrimadas. Tal com han recollit diverses agències, la cap de files dels taronges ha coincidit amb el PP a l'hora de considerar que l'executiu de Pedro Sánchez "pensa més en els seus socis, un grup privilegiat de polítics que van cometre delictes molt greus, que en 47 milions d'espanyols que ho estan passant realment malament", i ha sentenciat que si es concedeix l'indult als presos independentistes la decisió "farà molt mal a milions d'espanyols".

Arrimadas defensa la "responsabilitat" de Cs

Però si Arrimadas ha defensat la "responsabilitat" de Ciutadans durant el 2020 amb la negociació dels pressupostos i de les pròrrogues de l'estat d'alarma, convençuda que ha sigut l'única formació "coherent", Casado ha afirmat que el PP "tornarà a ser la casa dels moderats, de les persones sensates, i la força tranquil·la que vol solucions i no vol dividir". L'alternativa, en definitiva, després d'un "un any horribilis", en el qual Espanya ha patit "el pitjor govern de la nostra història democràtica", ha dit, afegint que "els únics que n'han sortit més forts són els socis del govern [espanyol], aquells que públicament diuen que el seu objectiu és debilitar Espanya". Casado, però, ha assenyalat directament la Moncloa com a responsable de les crisis sanitària, social, econòmica, institucional i política que assegura que han esclatat aquest any a l'Estat.

Els seus dards han begut especialment de la gestió de la pandèmia del govern espanyol, que a parer seu "no ha estat a l'altura" i ha sigut "irresponsable". En aquest sentit, ha acusat l'executiu estatal d'haver "ocultat xifres de morts i contagis", tot i que en els últims mesos aquest ha sigut precisament el mateix retret que d'altres han fet a la presidenta de la Comunitat de Madrid, la popular Isabel Díaz Ayuso. Per a Casado, l'executiu de Sánchez ha gestionat "malament" la compra de material sanitari, "ha mentit" sobre les PCR i la resta de tests i ha pecat d'"arrogància": "No ha tingut la humilitat de demanar perdó als espanyols i dir-los «Ens hem equivocat en moltes coses»".

Agafant-se altre copo al recurrent discurs dels populars en matèria d'immigració, el president del partit no s'ha estat d'acusar també la Moncloa de fomentar un suposat "efecte crida" a la "immigració il·legal", la qual –ha afirmat– té la "culpa" d'una "crisi de seguretat" a l'Estat. I assenyalant directament els ministres d'Unides Podem, també ha associat al govern espanyol la "crisi de l'habitatge" actual, perquè "justifica i anima l'ocupació". En últim terme també ha posat el dit a la llaga de les discrepàncies entre els membres de l'executiu del partit lila i del PSOE. "No hi ha dia que el consell de ministres no es converteixi en guerra entre faccions", ha criticat.

Proposta per blindar el rei dels atacs de Podem

Casado, amb tot, ha tornat a oferir una negociació sobre el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sempre que no hi participin els de Pablo Iglesias –una condició descartada pel PSOE–, i ha estès la mà als socialistes per "reforçar" la monarquia davant dels atacs dels podemistes. "Comptarà amb el suport del PP qualsevol mesura que reforci la monarquia com la forma [d'Estat] que tots els espanyols van escollir en referèndum", ha dit. "Si el govern creu que cal alguna modificació [de la monarquia] per reforçar el seu paper [...] estem disposats a estudiar-la sempre que sigui per enfortir la institució", ha insistit, sense donar més detalls al respecte. Ha deixat clar, això sí, que aquests canvis haurien de fer-se mitjançant una llei orgànica i no tocant la Constitució.

stats