Política 22/02/2021

El PP "confirma" que Unides Podem ha quedat al marge de la negociació per renovar el CGPJ

García Egea assegura que el PSOE ha acceptat que el partit d'Iglesias no tingui cap paper en les converses

ARA
2 min
Teodoro García Egea en una roda de premsa

BarcelonaEl PP assegura que el PSOE ha acabat acceptant la condició que els populars posaven per negociar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ): deixar-ne fora Unides Podem. El secretari general dels populars, Teodoro García Egea, ha certificat aquest matí que el partit de Pablo Iglesias ha quedat al marge de les converses per renovar la cúpula judicial i que, per tant, els conservadors només negociaran amb el PSOE. "Confirmo que Podem n'està al marge, i és el camí adequat per renovar i enfortir les institucions, perquè el piròman no pot escollir el bomber", ha afirmat en una entrevista a la Cope. La setmana passada, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va trucar al líder del PP, Pablo Casado, per tornar a intentar començar a desbloquejar la situació, que fa mesos que està enrocada.

La cessió del PSOE arriba en el pitjor moment de la coalició de govern a l'Estat, en què les diferències entre els dos socis s'han anat eixamplant els últims dies. La setmana passada es van tornar a enganxar arran de la detenció del raper Pablo Hasél i la fredor en les relacions es va poder copsar a la cambra baixa. De fet, les esquerdes van començar a fer-se evidents amb la votació de la presa de consideració de la llei d'igualtat de tracte i no discriminació del PSOE, la llei Zerolo, en la qual Unides Podem es va abstenir i va trencar la unitat de vot per primer cop al Congrés. I va continuar amb les diferències públiques sobre la detenció de Hasél i les protestes posteriors als carrers de moltes ciutats de l'Estat.

Ara, deixant al marge Unides Podem de la negociació del CGPJ, el PSOE ha obert molt probablement una nova esquerda entre els dos socis de coalició. "No hi serà ni tindrà persones a la renovació dels òrgans", ha insistit García Egea en relació a la implicació del partit lila en les converses. "Podem no és necessari i cal aprofundir en aquest camí. Sánchez té el pacte amb ells perquè així ho va voler, és voluntat lliure de Sánchez", ha afegit. Els populars havien posat més condicions per negociar la renovació de la cúpula judicial amb el PSOE, que passaven, per exemple, per la "despolitització de la justícia" impedint que hi hagi "polítics que facin el salt a l'òrgan de govern" dels jutges.

stats