La reforma de la sedició
Política 02/11/2022

El PP ataca Sánchez amb la sedició: "Qui és el senyor X que va anar a veure Puigdemont?"

El president espanyol respon als populars que per a ells "un espanyol només és bon espanyol si és del PP"

4 min

MadridLa portaveu del PP al Congrés de Diputats, Cuca Gamarra, ha aprofitat la carta que va publicar l'expresident Carles Puigdemont en què explicava que havia rebut emissaris del govern espanyol per parlar de la seva situació judicial per atacar l'executiu de Pedro Sánchez. "Qui és el nou senyor X del PSOE? Qui ha anat a veure Puigdemont? Des de quan les lleis d'Espanya es redacten a la seu d'ERC?", ha dit Gamarra en la sessió de control al Congrés. Sánchez ha respost eludint el debat al voltant del delicte de sedició: "Vostès diuen que només és legítim un govern del PP. I que un espanyol només és bon espanyol si és del PP. Ja n'hi ha prou, compleixin d'una vegada amb la Constitució!", ha dit enmig dels aplaudiments de la bancada socialista.

El xoc es produeix després que el PP hagi trencat les converses per la renovació del CGPJ i enmig d'un clima d'intercanvi de retrets a compte del delicte de sedició, que Sánchez es va comprometre a reformar per adequar als estàndards europeus en el seu discurs d'investidura però que és ara quan s'està abordant en el marc de la taula de negociació amb el govern català. Gamarra ha acusat Sánchez d'estar "inhabilitat" per defensar l'interès general pels seus pactes amb l'independentisme. "Sempre que pot opta pel populisme, el radicalisme i l'independentisme. Avui té una oportunitat per renunciar a la rebaixa de les penes del delicte de sedició", li ha dit. El PP ha posat precisament aquesta excusa, la de la reforma del delicte de sedició, per justificar el trencament de les converses per renovar el CGPJ.

La resta de portaveus populars han insistit també en preguntar, un a un a tots els ministres, per la persona del PSOE que va anar a veure Puigdemont a Waterloo, tal com va explicar ell mateix. Puigdemont va rebutjar la reforma de la sedició que planteja el PSOE, i que ERC està disposada a negociar, perquè considera que la seva opció per l'exili és "política" i que no vol una "solució individual", i va insinuar que emissaris de la Moncloa l'havien temptejat per facilitar el seu retorn amb una rebaixa de penes. "Puc entendre els beneficis que tindria per a l'estat espanyol el fet que jo acceptés una resolució basada en la reforma del Codi Penal, però els beneficis per al procés d'independència no els veig per enlloc", va escriure.

Per la seva part, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat aquest dimecres que el bloqueig entre el PSOE i el PP per la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no tindrà "cap efecte en la negociació" entre la Generalitat i l'Estat sobre la reforma del delicte de sedició. Plaja també ha evitat polemitzar amb l'expresident de la Generalitat sobre la reforma de la sedició. "Màxim respecte cap a la figura del president", ha dit

Desesperació del PP

A la Moncloa es veu la utilització de la figura de Puigdemont per part del PP com un símptoma de desesperació davant la falta d'arguments sòlids per justificar el trencament amb el CGPJ. De fet, aquest dimarts, el diari El Mundo publicava que Feijóo havia quedat tocat amb el seu gir i que hi havia barons del PP que demanaven "recalibrar l'estratègia". I avui el mateix rotatiu publica una enquesta que detecta un retrocés del PP d'1,4 punts en intenció de vot i una lleu pujada del PSOE de quatre dècimes, tot i que la dreta i l'extrema dreta sumarien majoria absoluta.

Per part de Vox també s'ha insistit en aquesta qüestió. El diputat Ignacio Gil Lázaro ha acusat el govern d'estar preparant una "amnistia encoberta" amb la rebaixa del delicte de sedició. "En un any Vox estarà governant i llavors es complirà la llei i no hi haurà complicitats amb l'independentisme", ha dit. En la seva resposta, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha acusat l'extrema dreta de tenir el rellotge aturat al 2017, i ha deixat entreveure que tiraran endavant la reforma del Codi Penal: "Ens agrada Espanya quan s'assembla a Europa, també en el Codi Penal", ha respost.

Gil Lázaro ha aprofitat per criticar el PP per les seves negociacions amb el PSOE pel CGPJ i els ha acusat de fer el ridícul. I Bolaños ha recollit el guant per atacar directament el líder popular, Alberto Núñez Feijóo: "El lideratge de Feijóo està tocat, probablement enfonsat. Deia que era un home d'estat i està agreujant la crisi institucional a la justícia. És ja un nou líder fallit del PP", ha resumit.

El cas Pegasus

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha preguntat al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, sobre l'espionatge amb el programa Pegasus i la infiltració policial en organitzacions independentistes. Marlaska ha insistit que "ni la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil han fet servir el programa Pegasus", i ha recordat que totes les intervencions telefòniques es fan amb autorització judicial. "Espanya és una democràcia plena i un estat de dret. No hi ha espionatge polític, no hi ha persecució d'opinions. Només s'investiguen fets que poden ser constitutius de delicte", ha afirmat.

Bildu i la 'llei mordassa'

També durant la sessió de control, la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurúa, ha demanat a Sánchez que avanci en la reforma de la llei mordassa, bloquejada des de fa mesos al Congrés. Sánchez ha evitat referir-se a la llei amb aquest nom i ho ha fet amb l'oficial, llei de seguretat ciutadana: "Potser no coincidim amb la seva aproximació a la seguretat ciutadana. El que passa és que no trobem un punt de trobada amb la resta de grups, i això no ens fa menys d'esquerres", ha respost el president espanyol. D'aquesta manera es confirma que la reforma de la llei mordassa, un altre compromís de Sánchez, s'allunya amb el temps per la falta d'acord del PSOE amb la resta de grups d'esquerres.

stats