El PP abandona el pacte antitransfuguisme després de la maniobra per retenir el govern de Múrcia

La Moncloa denuncia la "deriva irresponsable" de Casado i el PSOE admet que l'acord queda "ferit"

2 min
El líder del PP, Pablo Casado, felicitant el president de Múrcia, Fernando López Miras.

MadridEl PP va enviar divendres una carta al ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, comunicant-li que abandonava el pacte antitransfuguisme després de la polèmica generada per la moció de censura fallida del PSOE a Múrcia, que els populars van superar gràcies a la compra d'uns quants diputats de Ciutadans. Segons ha avançat Eldiario.es i ha confirmat l'ARA –que ha tingut accés a la carta dirigida a Iceta–, el partit de Pablo Casado busca així que als tres diputats del partit taronja a Múrcia no els pengin aquesta etiqueta. Ara bé, a la carta al·leguen que des de fa més de dos mesos, el 8 d'abril, no se senten dins el pacte antitransfuguisme per la negativa del ministre de convocar la comissió de seguiment malgrat les seves peticions, i per això consideren que els acords posteriors queden invalidats, perquè no hi havia prou quòrum perquè tiressin endavant.

A efectes pràctics, el PP diu que ja no són al pacte per no veure-se'n afectats i apunta a "l'ús irresponsable" que, segons el seu parer, Iceta va fer servir de la comissió d'experts que havia de decidir sobre el cas. Arran d'aquesta situació, la ministra portaveu, María Jesús Montero, ha denunciat durant la roda de premsa posterior al consell de ministres la "deriva irresponsable" del PP en l'afer, perquè creu que avala la "corrupció", i ha detallat que tot just avui han sabut la notícia perquè els l'ha comunicat el mateix Iceta. Al seu torn, la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha admès que sense el PP el pacte antitransfuguisme queda "ferit", però ha recordat que "formar-ne part per saltar-se'n totes les resolucions tampoc té sentit". Per això ha demanat al PP que hi torni "a seure".

Una decisió "preventiva"?

Fonts de la Moncloa consideren que el PP presenta ara la carta per sortir del pacte antitransfuguisme no només pel cas de Múrcia, sinó perquè té una "actitud preventiva" davant la possibilitat de possibles nous trànsfugues de Ciutadans en un futur molt pròxim, com per exemple a Andalusia. Des del govern espanyol consideren "gravíssima" la situació i recorden que el problema de l'acord és que no hi ha un "mecanisme de substitució" d'una força com els populars.

Al capdavall, la decisió suposa una estocada més a un pacte que mai ha acabat d'arrencar perquè la designació d'algú com a trànsfuga només suposa un "retret moral i polític", però en cap cas comporta sanció. El març passat el PP ja va bloquejar que es condemnés el cas de Múrcia i es va deixar en mans d'una comissió d'experts independents que fins llavors ni s'havia designat. És a partir d'aquest moment que els populars han anunciat que deixen l'acord perquè els seus diputats no hagin d'acceptar cap reprovació.

stats