Política 28/03/2018

Pons i Antich demanen al PP que expliqui "com es traduiran als PGE els seus diferents vots sobre el 75% de descompte"

Els socialistes han fet una primera valoració del projecte de pressupostos generals de l'Estat

Ara Balears
2 min
Pons i Antich demanen al PP que doni explicacions de "com es traduiran als PGE els seus diferents vots sobre el 75% de descompte"

PalmaUn dia després de l'aprovació del projecte de pressupostos generals de l'Estat per part del Consell de Ministres, el diputat socialista de Balears Pere Joan Pons i el senador Francesc Antich han comparegut en roda de premsa per fer-ne una primera valoració i, sobretot, per demanar al Partit Popular que expliqui "com es traduiran als PGE els seus diferents vots sobre el 75% de descompte de resident".

Pere Joan Pons ha recordat que "en les darreres setmanes, el PP ha votat de tres maneres diferents el mateix tema en tres institucions". El PP va votar en contra de la iniciativa per augmentar el descompte de resident per al transport entre Balears i la Península fins al 75% en el Senat, a favor en el Consell de Mallorca i, en el Congrés dels Diputats, es va abstenir. Aquesta actitud "ens té desconcertats", ha dit, i ha demanat a Company que "surti i expliqui quina és la posició del PP i si aquesta bonificació s'inclourà als PGE". A més, ha manifestat que "la propera visita de Rajoy a Balears és una bona oportunitat per donar explicacions".

El diputat socialista ha lamentat que sembla que els pressupostos generals de l'Estat "són molt continuistes i tot indica que les Illes continuarem a la coa de les inversions", uns motius pels quals "ara tenim temps per estudiar amb detall el projecte de pressupostos i començam a preparar les esmenes que siguin necessàries per garantir els projectes de comunitat que tenen a veure amb temes cabdals per a les nostres illes com ara els que tenen a veure amb transports, energies renovables, infraestructures o inversions per a sectors productius".

A més, els socialistes han repassat les darreres iniciatives defensades a les Corts Generals i han destacat les que tenen a veure amb els vetos de la Mesa del Congrés a iniciatives de Balears, ja que, com ha assegurat Francesc Antich, "a les dretes els agrada molt poc el Parlament: quan el PP tenia majoria absoluta passava el rodet, ara veten tot allò que no els agrada, com els temes de transport o la iniciativa perquè la Mediterrània quedi lliure de prospeccions petrolieres".

Precisament sobre la batalla contra les prospeccions, donant suport a la tasca que duu a terme Aliança Mar Blava, Antich i Pons presentaran preguntes dirigides al Congrés i al Senat "per tal que caduquin una sèrie de projectes que ja haurien d'estar arxivats i que continuen vigents".

Antich també ha sol·licitat la compareixença de la ministra Tejerina per interpel·lar-la sobre la "paralització de l'ampliació del parc de Cabrera", una qüestió que estava en marxa i avançava a bon ritme fins a final de l'any passat, quan es va paralitzar sense cap explicació, ni tan sols al patronat del parc.

El senador socialista també ha registrat una iniciativa per demanar "més reforços de Policia i Guàrdia Civil durant la temporada d'estiu" i "millorar els plusos d'insularitat que reben els efectius destinats a les Illes". El PP votà en contra d'aquestes mesures recentment malgrat que "les plantilles actuals són inferiors a les del 2011 i no deixam de rebre més visitants cada estiu".

A més, també hi ha una iniciativa registrada per exigir al Ministeri que destini ajudes a les energies renovables també a les Illes Balears, arran que es limità aquesta línia d'ajuts només a les Illes Canàries. Tot i que sembla que hi ha esperança que es solucioni després de la recent reunió amb el ministre, "continuarem vigilant".

stats