Política 06/09/2021

L'IB-Salut obrirà un expedient a la metgessa de Son Pisà que es va negar a atendre una senyora en català

El Pacte acorda augmentar la coordinació per garantir els drets lingüístics i que la cartelleria dels centres sanitaris estigui en la llengua pròpia

2 min
El diputat de MÉS per Mallorca Joan Mas 'Collet' i la consellera de Presidència, Mercedes Garrido.

PalmaEl PSIB, MÉS per Mallorca i Podem han acordat aquest dilluns que s'augmentarà la coordinació entre la Direcció General de Política Lingüística i l'IB-Salut per tal d'evitar més casos de discriminacions lingüístiques en la sanitat pública. De fet, el Servei de Salut obrirà un expedient a la metgessa del Centre de Salut de Son Pisà que es va negar a atendre una senyora de 79 anys que s'expressava en català per esbrinar què va passar exactament. I es farà el mateix amb els professionals sanitaris implicats en altres casos.

Els partits del Pacte s'han reunit a petició de MÉS. Un altre dels acords ha estat que tota la cartelleria d'hospitals i centres de salut estigui en català a partir de l'1 d'octubre. De fet, la retolació havia estat una altra de les reclamacions dels ecosobiranistes. Per part del Govern hi ha assistit la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido. El diputat Joan Mas Collet hi ha acudit en representació de MÉS i la diputada Esperança Sans ha representat Podem.

Fonts del Pacte han explicat que es nomenarà un responsable de cartelleria a cadascuna de les gerències dels centres sanitaris. A més, hi haurà un responsable per comunicar-se amb Política Lingüística en la gestió de les reclamacions que es facin arribar –i les que ja s'han fet arribar– a l'Oficina de Drets Lingüístics. D'altra banda, el PSIB, MÉS i Podem es reuniran periòdicament per analitzar la situació i el compliment dels drets lingüístics dels ciutadans.

"Hi haurà una coordinació més gran entre Política Lingüística i l'IB-Salut per donar una resposta ràpida i adequada als drets dels usuaris en la seva llengua, la catalana", ha explicat Garrido, a més de considerar que aquest acord és "una passa endavant important". Garrido ha justificat la presència de cartelleria en castellà a causa de "la urgència" provocada per la pandèmia de coronavirus i ha assegurat que "abans d'octubre" se solucionarà aquesta circumstància.

Per part seva, Joan Mas ha destacat la necessitat de millorar els protocols "per fer front a les agressions lingüístiques", així com la importància de treballar la prevenció. "Els catalanoparlants han d'estar còmodes quan es dirigeixen a la seva administració", ha remarcat. Malgrat que han arribat nous professionals sanitaris a les Balears a causa de la pandèmia, Mas ha indicat que cal ensenyar-los que "aquí es parla català". El diputat ecosobiranista ha insistit que un dels trets identitaris de MÉS és, precisament, "la defensa de la llengua pròpia" i ha reconegut que la formació està preocupada pel tracte que reben els drets lingüístics dels ciutadans. En canvi, la diputada de Podem Esperança Sans s'ha limitat a manifestar el suport del seu partit als acords i no ha fet més declaracions.

stats