Política 13/12/2015

El germà d'un dels policies morts a Kabul demana que no s'utilitzi l'atemptat per guanyar vots

"Alguns ja apunten a sucumbir a la temptació d'utilitzar aquest fet com una arma llancívola amb la qual obtenir un avantatge en el procés electoral", lamenta en una carta difosa a diversos mitjans

Ara
3 min
Soldats britànics transporten el cadàver d'una de les víctimes de l'atemptat a l'ambaixada espanyola a Kabul / EFE

BarcelonaL'atemptat contra l'ambaixada espanyola a Kabul (Afganistan) d'aquest divendres ha entrat de ple en campanya. Tot i que gairebé no ha trastocat les agendes dels candidats, el tema està en l'ordre del dia i tots els partits volen dir-hi la seva. Sobretot després que el govern de Mariano Rajoy donés versions contradictòries en relació a l'atac perpetrat pels talibans i que, finalment dissabte, admetés indirectament que l'objectiu dels insurgents era la seu diplomàtica espanyola.

En l'atemptat hi van morir 12 persones: dos civils, quatre agents afganesos, quatre talibans i dos policies espanyols, pels quals les diferents formacions van fer dissabte un minut de silenci abans de començar els respectius actes electorals. I aquest diumenge han continuat les paraules per a les víctimes: "La seva vida és irrecuperable però el seu sacrifici és el record obligat avui i sempre; ells han donat la vida per la nostra seguretat i la nostra llibertat. Són la nostra millor cara i encarnen el millor del nostre país. Descansin en pau", ha dit Rajoy.

Enmig d'aquesta i moltes altres reaccions polítiques, el germà de Jorge García Tudela, un dels dos policies morts, ha demanat als partits que "no taquin la memòria" del seu germà amb "debats oportunistes": "Alguns ja apunten a sucumbir a la temptació d'utilitzar aquest fet [l'atemptat] com una arma llancívola amb la qual obtenir un avantatge en el procés electoral", ha lamentat Rafael García Tudela en una carta difosa a diversos mitjans i agències.

"Els prego, sisplau, que no taquin la memòria d'un home d'honor amb el seu deshonor, que l'apartin de les seves lluites caïnites impròpies del poble que pretenen liderar", continua el germà de la víctima a l'escrit, i afegeix: "Sento enveja de la unitat del poble francès enfront de la indignitat que aquí mostrem".

"No hi havia un problema de seguretat a l'ambaixada de Kabul"

Els cossos del seu germà i d'Isidro Gabino San Martín, l'altra agent espanyol mort, seran repatriats en un avió que aquest dilluns a les deu del matí sortirà cap a Kabul, segons ha confirmat el ministre de l'Interior i candidat del PP a Catalunya, Jorge Fernàndez Díaz. En declaracions a la premsa a Barcelona, Díaz també ha explicat que set policies supervivents en l'atemptat es troben "en bon estat, dins de les circumstàncies", i que un vuitè agent que havia estat hospitalitzat ja ha rebut l'alta.

Fernández Díaz ha insistit que l'atemptat va ser "un atac contra Espanya" sense especificar –un cop més– si l'objectiu era l'ambaixada o no. L'ONU, en canvi, ho ha deixat més clar. En un comunicat difós aquest diumenge, les Nacions Unides condemnen l'atac "al complex de l'ambaixada espanyola".

Sigui com sigui, Fernández ha assegurat que les mesures de seguretat de l'ambaixada eren les adequades i que al mes de novembre s'havia fet la supervisió de tots els serveis de seguretat de la legació. "Hi ha ambaixades que són qualificades d'alt risc, com les de l'Iraq o el Pakistan, però no hi havia un problema de seguretat a l'ambaixada de Kabul", ha garantit el titular d'Interior.

El ministre ha recordat que el pacte antijihadista es va reunir d’urgència dissabte a la tarda i que va informar "amb tot luxe de detalls" d'aquests fets les forces polítiques presents. "Tots van quedar satisfets de la lleialtat, transparència i claredat amb què es va contestar a les seves preguntes", ha assegurat Fernández Díaz, que ha destacat el fet que en plena campanya electoral els partits hagin estat capaços d'unir-se contra el terrorisme. Si s'ha de jutjar per la carta de Rafael García Tudela, no sembla que els familiars de les víctimes pensin el mateix.

stats