Política 25/11/2022

Podem compara Irene Montero amb Aurora Picornell: "La distància no és tanta"

El partit ha fet un comunicat amb motiu del 25-N en què rebutja els insults que ha sofert aquesta setmana la ministra d'Igualtat

2 min
La candidatura de Lucía Muñoz per la batlia de Palma es va fer davant el bust d'Aurora Picornell

Palma"Potser sembla exagerat comparar els empresonaments, tortures i assassinats de dones com Aurora Picornell amb els insults que ha rebut Irene Montero, però la distància entre els uns i els altres no és tanta". Aquesta és l'afirmació que ha fet Podem Illes Balears en un comunicat amb motiu del 25-N, el Dia contra la violència masclista. La formació morada ha centrat gran part del text a rebutjar els insults i les desqualificacions que la ministra d'Igualtat ha rebut al Congrés aquesta setmana per part, sobretot, de la diputada de Vox, Carla Toscano, que va acusar-la de ser una "llibertadora de violadors", arran de la polèmica sorgida amb la llei del 'només sí és sí', i de tenir "l'únic mèrit d'haver estudiat amb profunditat Pablo Iglesias".

Aquestes paraules han provocat un fort rebuig per part de tots els partits polítics, i només els dirigents de Vox les han justificades. "La campanya d'odi contra la ministra i les dones de Podem ha estat constant des que vàrem arribar a les institucions, i no ha estat rebutjada amb prou contundència", denuncia la formació.

Podem aprofita la celebració del Dia contra la violència masclista per recordar que és només cinc dies després de l'aniversari de la mort del dictador Francisco Franco. "En aquests temps en què els 'nostàlgics del règim' es passegen impunes per platós i tribunes, resulta interessant rememorar altres episodis de violència política que varen viure les dones d'esquerres durant una guerra civil i 40 anys de dictadura", expliquen en el comunicat.

És aquí quan introdueixen la figura d'Aurora Picornell per quasi assimilar-la a la situació viscuda per Montero. Sostenen que les paraules de Toscano "no disten molt" de les que va pronunciar Queipo de Llano contra l'exlíder comunista Dolores Ibárruri, a qui va qualificar de "prostituta de bordell". "La cèlebre Passionària la du de mi perquè no s'adona que l'admir, per haver sabut pujar des de criada de 30 reials a primera figura del règim", va expressar Queipo de Llano. "Si se substitueix criada per caixera, aquestes paraules podrien haver estat pronunciades per la bancada popular", assegura Podem en el comunicat.

Cal recordar que les restes de Picornell, el símbol de la repressió franquista a Mallorca, es varen trobar el 20 de gener a la fossa de Son Coletes, a Manacor. L'esquelet d'Aurora presentava cinc forats per trets d'arma de foc: tres al cap –un per l'occipital, un per la templa dreta i a la zona facial esquerra–, un al pit i un altre en un braç.

stats