Política 11/02/2021

El ple del Consell de Mallorca exigeix destituir la directora insular de Gent Gran vacunada

El president de l'IMAS s'ha negat a acceptar la petició perquè considera que no va incomplir el protocol

3 min
La directora insular de Persones Grans, Sofía Alonso.

El ple del Consell de Mallorca ha exigit aquest dijous destituir "immediatament" la directora insular de Gent Gran, Sofía Alonso, que forma part del departament gestionat pel PSIB i que va rebre la vacuna contra el coronavirus el primer dia de la campanya. MÉS, Ciutadans, el PP, El Pi i Vox han votat a favor de la iniciativa proposada pels populars, mentre que Unides Podem s'ha abstingut i el PSIB hi ha votat en contra. En la petició també s'ha demanat que es destitueixi qualsevol treballador o alt càrrec de la institució insular que incompleixi el protocol.

El president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) i conseller socialista, Javier de Juan, s'ha negat a acceptar la petició justificant que la destitució no es farà perquè no es pot ordenar a través d'una moció. També ha comentat que la presidenta del Consell, Catalina Cladera, i ell mateix són els que tenen competència per fer dimitir la directora insular. El conseller ha defensat el vot en contra emès pels socialistes dient que Alonso va complir el protocol i que no veuen cap problema en aquest assumpte.

Després de saber que l'IMAS no té intenció de destituir Alonso com ha reclamat el ple, la portaveu de Ciutadans al Consell, Beatriz Camiña, ha dit en un comunicat que el seu partit exigirà el compliment de la petició. Instaran Cladera a presentar una qüestió de confiança, un mecanisme que serveix per mesurar el suport d'una decisió presa pel president de la institució insular.

La petició per destituir Sofía Alonso ha estat proposada pel PP en el mateix ple, però forma part d'una moció original presentada per Ciutadans que conté dues peticions més que han estat consensuades. En el primer punt de la iniciativa –aprovada per unanimitat– s'ha demanat que l'equip de govern i l'oposició assumeixin el "compromís ètic" de demanar la dimissió o destitució de qualsevol càrrec públic que incompleixi el protocol de vacunació "beneficiant-se de la seva posició". En l'altre punt –proposat pel PSIB i també aprovat per unanimitat– el ple ha instat als càrrecs públics que es vacunin quan sigui el seu torn per "donar exemple", segons ha defensat el portaveu socialista al Consell, Andreu Alcover.

La portaveu d'Unides Podem, Magdalena Gelabert, ha justificat l'abstenció del seu grup dient que volen esperar que la comissió d'investigació del Parlament sobre la vacunació de càrrecs confirmi si va ser així. "Si efectivament es demostra que la directora insular s'ha botat el protocol, entenem que s'han de demanar dimissions", ha assegurat, i ha afegit que "no ens tremolarà la mà".

El portaveu del PP, Llorenç Galmés, s'ha mostrat satisfet per l'aprovació del punt que han proposat, mentre que el portaveu d'El Pi, Antoni Amengual, ha reiterat que cal "transparència" i que la directora insular ha de dimitir si ha incomplert el protocol. "Les explicacions que donen no són del tot adients", ha apuntat el regionalista.

Ciutadans lloa el discurs de MÉS

El portaveu de MÉS per Mallorca, Guillem Balboa, ha justificat el vot en contra de Sofía Alonso perquè la vacunació de polítics ha "sacsejat la confiança dels ciutadans en els representants". En opinió seva, la vacunació de càrrecs ha transmès la sensació que els polítics "es reserven el primer lloc a la llista".

"Si volem mantenir i reforçar la credibilitat davant la ciutadania cal aplicar amb convicció una mirada ètica sobre la nostra actuació", ha comentat el sobiranista, i ha afegit que això es fa assumint les errades. Balboa ha reiterat que per tot això el seu partit ha tornat a demanar la dimissió de la directora insular de Gent Gran. A més d'Alonso, MÉS també havia demanat la dimissió del coordinador de la campanya de vacunació contra el covid-19, Carlos Villafáfila. La portaveu de Ciutadans a la institució insular, Beatriz Camiña, ha lloat el discurs de Balboa dient que "hi ha poques vegades que estigui d'acord amb MÉS, però avui hi estic completament".

Camiña i la presidenta del Consell, Catalina Cladera, s'han enfrontat en el ple. Quan la membre del partit taronja ha llegit un article de premsa en què la consellera de Salut, Patricia Gómez, deia que es varen equivocar en calcular que sobrarien dosis, Cladera l'ha interromput. "No vull que faltin a la veritat", ha comentat la presidenta, i Camiña ha criticat que suggereixi que el periodista que va signar la notícia mentia.

stats