Tribunals
Política 03/03/2023

La ministra Pilar Llop diu que el traspàs de Justícia "no està damunt la taula"

La ministra de Justícia ha insistit que cal reformar la Llei del 'només sí és sí', aquest divendres a Palma, on ha presidit la Conferència Sectorial de la seva cartera

2 min
La ministra de Justícia, Pilar Llop, aquest divendres a Palma.

Palma"Ara mateix no és una qüestió que estigui damunt la taula". Així s'ha pronunciat sobre les competències de justícia a les Balears la ministra de Justícia, Pilar Llop, aquest divendres a Palma, on ha presidit la Conferència Sectorial. "S'ha de fer en moments adequats propicpis. En un moment en què tingui clar quin és l'objectiu que es vol assolir amb l'assumpció d'aquestes competències", ha advertit.

Com a exemple, ha exposat el cas de Madrid, on va ser "magistrada i diputada". "Quan la Comunitat de Madrid va assumir les competències en matèria de Justícia el 2003 no tenia clarament un objectiu, i ho hem vist en la nefasta gestió de les seus judicials, el fiasco del Campus de la Justícia i el desastre de la Ciutat de la Justícia. Centenars de milers [de doblers] varen ser dilapidats allà i tenim seus disperses per tota la ciutat de Madrid", ha lamentat.

Així i tot, Llop ha assegurat que en el seu "ADN polític" duu "la territorialitat". També ha defensat que "les administracions que estan més a prop dels ciutadans són les que millor coneixen els territoris, la cultura i la tradició, i les que millor poden donar un servei en les diferents competències que pugui anar assumint". En aquest sentit, ha apuntat que "les Balears són molt importants, són un territori que gestiona mitjans materials i personals", per la qual cosa ha reconegut que el Ministeri té "una responsabilitat molt directa en el bon funcionament del servei públic de la justícia a les Balears".

La reforma del 'només sí és sí'

D'altra banda, i quan els mitjans li han demanat sobre la Llei del 'només sí és sí', Llop ha tornat a insistir en la necessitat de reformar-la "per trobar una solució" dins dels "aspectes exclusivament penals, perquè s'estaven produint rebaixes". Així, ha recordat que varen arribar a la conclusió que "unificar el model d'agressió sexual i abusos sexuals en un sol delicte hauria ampliat molt els arcs penològics i això podia donar disfuncions a l'hora d'implementar les penes".

Segons la ministra, "la finalitat d'aquesta reforma és que els drets que siguin més greus es puguin sancionar i castigar també amb penes més greus, que siguin adequades i proporcionades". Per això, ha dit que desitja "que hi hagi un acord" entre el PSOE i Unides Podem. Quant a la seva proposta, ha insistit que "les solucions tècniques" ja les ha "presentades el grup parlamentari socialista", les quals "actuen d'una manera gairebé quirúrgica sobre les penes i manté el model del consentiment i la unificació del delicte en una sola conducta, que és l'agressió sexual".

stats