Política 15/01/2021

El Pacte només ha fet una reunió pel traspàs de Justícia

El Pi fa una proposició al Parlament per impulsar una competència prevista a l’Estatut

Kike Oñate
2 min
El Pacte només ha fet una reunió pel traspàs de Justícia

PalmaEl Govern del Pacte i l’Estat no s’han tornat a reunir per avançar en les negociacions sobre el traspàs de la competència de Justícia des del 31 d’octubre de 2018, l’única vegada que ho han fet, malgrat que l’Estatut de les Balears preveu que es traspassi a l’Executiu autonòmic i que aquest afer pendent s’arrossega des de fa trenta anys. Des de l’octubre de fa dos anys, el Consolat de Mar ha enviat tres cartes sobre aquest assumpte al govern espanyol, la darrera el 30 de gener de l’any passat, segons va respondre la Conselleria de Presidència al grup parlamentari d’El Pi fa poc més de tres mesos. Això ha duit els regionalistes a registrar una proposició no de llei al Parlament ideada per tal de pressionar el Govern perquè faci “totes les accions que corresponguin” per desembossar la situació.

Concretament, la proposició demana que es faci en un termini de cinc mesos un informe sobre la complexitat i les peculiaritats de les Illes per exercir les competències. També se sol·licita que la Cambra insti el Govern perquè en el mateix temps elabori una actualització del cost que suposaria el procés, tenint en compte els canvis dels darrers anys en el servei judicial, les necessitats i mancances de personal i el creixement de la població balear. “Resulta inacceptable que aquesta transferència estigui aturada, i més si tenim en compte que ja hi ha dotze comunitats autònomes que han rebut la transferència”, assegura el text de la moció d’El Pi, que també afegeix que “ser a la coa i no fer passes per tal de posar fi a aquesta situació no és plantejable”.

En la resposta a la pregunta parlamentària dels regionalistes, la Conselleria de Presidència al·legà que durant aquesta legislatura pretenia continuar avançant en el traspàs estudiant la complexitat i les peculiaritats sobre com exercir la competència de Justícia a les Illes. La declaració de l’estat d’alarma i la crisi sanitària, però, varen fer que el Govern prioritzàs “altres polítiques d’acció directa a favor dels ciutadans”, segons s’assenyala en el text.

La gestió dels ports tampoc avança

El Pi també va aprofitar l’ocasió per registrar una altra proposició en què reclama que s’avanci en la gestió autonòmica dels ports d’Alcúdia, Maó, Eivissa i la Savina i totes les instal·lacions nàutiques ubicades dins aquests ports que són gestionats per l’Estat. Aquesta legislatura el Govern encara no ha aconseguit cap canvi de la situació, tot i que el 2017 la Cambra ja va reclamar el traspàs de la gestió. Que els quatre ports no siguin autonòmics implica que es prenguin decisions estratègiques sense tenir prou en compte les conseqüències en l’entorn que els envolta, segons els regionalistes. La proposta del partit pretén que el Parlament insti l’Executiu balear perquè, en el termini màxim de cinc mesos, elabori els informes necessaris perquè els espais nàutics d’aquests ports siguin “segregats” de la zona de servei portuari. Si això es pot justificar, es reclama que passin a ser gestionats per la comunitat. A més, demana que es treballi per la gestió completa o la cogestió dels quatre ports.

stats