11/01/2015

El Pi es presentarà a cinquanta municipis de les Illes

3 min
ELEGIT  Toni Aguilar fou proclamat ahir candidat a la batlia de Sant Llorenç.

PalmaA cinc mesos de les eleccions, els partits polítics van elegint els seus candidats, perfilant les llistes i llimant els cantons del programa electoral. El Pi, la formació de centre regionalista encapçalada pel triumvirat format per Jaume Font, Pep Melià i Antoni Pastor, no n’és una excepció i també acabada de pulir els darrers detalls per aconseguir irrompre en el panorama polític institucional de les Illes.

A l’espera d’enllestir els darrers acords que permetin la creació d’un comitè local que estructuri el partit en diferents pobles, El Pi té previst presentar-se a cinquanta municipis de totes les Illes. La instauració als pobles i ciutats, el territori més proper als ciutadans, ha estat l’estratègia que ha seguit la formació regionalista per tal d’estructurar-se per a les eleccions del mes de maig. Després de la confluència de la Lliga Regionalista i de Convergència per les Illes, es va optar per aquesta tàctica de treball per travessar el desert d’una legislatura en la qual únicament el poder local, el poder dels batles, els ha fet visibles.

Segons les seves previsions, seran presents en 40 municipis de Mallorca, 7 de Menorca i 3 d’Eivissa. En aquest sentit, la formació encara està treballant per acabar de perfilar noves agrupacions. Aquest va ser el cas de Felanitx, on ahir es va constituir el comitè local. En d’altres, com en el cas d’Eivissa, s’està treballant per presentar-la tan aviat com sigui possible.

“Hem fet una feinada titànica i encara l’hem d’acabar de rematar”, va destacar el president de la formació, Jaume Font. El pobler es mostrà orgullós de la implantació que ha aconseguit el partit al territori, un arrelament que considera que d’altres formacions més grans no tenen.

Pel que fa als candidats, de moment El Pi només ha presentat sis cares. Són les dels candidats als ajuntaments d’Alcúdia, Toni Mir; Marratxí, Neus Serra; Artà, Tolo Gili; Manacor, Cati Riera; Sant Llorenç, Toni Aguilar, i Porreres, Xesca Mora. Aquests dos foren presentats ahir mateix. De totes maneres, el partit ha fixat com a data límit el proper mes de març perquè cada una de les agrupacions dels diferents pobles presenti els candidats que s’hagin escollit.

La formació ha basat la seva estructuració en l’àmbit local i en l’autonomia de cada una d’aquestes unitats; l’estratègia de la “formigueta”, tal com la defineix Jaume Font: fer feina a partir de la proximitat, del cara a cara, sense estridències ni grans focs d’artifici mediàtics. El Pi, tal com recordava Pep Melià, no té el suport mediàtic d’altres formacions com Podem, no té “altaveu”, encara que sí que té un missatge “potent i clar” de defensa de la centralitat política i de les Illes. A Palma, la formació és on juga bona part de la bossa de vots, però sembla complicat que puguin obtenir bons resultats.

En determinats pobles, com a sa Pobla, Marratxí o ses Salines, El Pi ha sabut arribar a enteses amb els Independents que els han permès començar a construir a partir d’una estructura existent. En canvi, en d’altres municipis, com a Estellencs, Puigpunyent o Esporles, tan sols s’ha pogut crear un comitè local, per la qual cosa la seva implantació és pràcticament nul·la.

Una de les incògnites que no es revelarà fins al proper 24 de gener, data en què el partit té previst dur a terme el seu consell general, és la dels caps de llista al Parlament de les Illes Balears i als respectius consells insulars. Serà a Porreres on es coneixeran els candidats de la formació regionalista al Govern i als consells.

stats