Política 15/09/2021

El Pi critica la inconcreció d'Armengol sobre el factor d'insularitat

La presidenta ha detallat que a la comissió bilateral mixta hi haurà consellers de cada partit del Pacte

2 min
El portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, aquest dimecres al Parlament.

PalmaEl portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, ha celebrat que la presidenta del Govern, Francina Armengol, hagi anunciat aquest dimecres que el REB rebrà una dotació en els pressupostos generals de l'Estat de 2022. Durant la rèplica, però, el regionalista també ha criticat la inconcreció de l'anunci, i ha reclamat saber quina dotació s'hi destinarà. Armengol s'ha limitat a dir que la Comissió bilateral mixta d'Economia i Hisenda que ha de calcular aquesta dotació econòmica es reunirà la setmana que ve o la següent.

La presidenta ha detallat que en la reunió hi participaran la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez (PSIB); el vicepresident balear, Juan Pedro Yllanes (Unides Podem), i el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir (MÉS), a més dels directors generals de Pressupostos i Finançament. Així ho ha explicat la socialista en el seu darrer torn de paraula per replicar a tots els partits, en el marc de la segona jornada del Debat de Política General.

Abans de l'anunci d'Armengol, Melià ha assenyalat que el REB és "essencial" per a les Illes, però que el Govern "no ha fet res" per aconseguir-lo. "Hauria de ser el Govern, i no El Pi, qui impulsàs tots els recursos d'inconstitucionalitat que facin falta per lluitar contra uns pressupostos estatals que no preveuen el que per llei tenen l'obligació de preveure", segons ha dit el regionalista. Cal recordar que El Pi fou el promotor del recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos estatals d'enguany per no haver inclòs el factor, una iniciativa que va ser admesa pel Tribunal Constitucional (TC).

En la primera intervenció, Melià també ha ironitzat dient que els fons europeus són "un gran misteri" sobre el qual s'han generat "grans expectatives", i ha criticat que l'Estat centralitzi la gestió d'aquests recursos. També ha lamentat a què es destinaran: "Fa la sensació que serveixen per a tot; haurien d'estar dirigits a la transformació del model". El diputat regionalista ha retret a Armengol que no hi hagi "una estratègia de llarg recorregut ni una línia clara i transformadora" per als fons. "L'existència d'una conselleria no és més que una anècdota", ha afirmat, referint-se a la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, creada pel Govern a principi d'enguany.

D'altra banda, Melià ha reclamat a la presidenta que es plantegi i sigui contundent en la defensa de les Balears envers el govern espanyol, que considera que les "maltracta". També ha dit que la pandèmia ha obert una oportunitat per "redefinir" el model productiu balear. Melià ha defensat que les Balears tinguin un model de finançament amb més autonomia fiscal per ajustar les polítiques públiques a la realitat social i econòmica existent. Per això, ha exigit al Govern que publiqui les dades i les estadístiques per saber què aporten i què reben les Illes cada any.

Un pla per reconvertir zones turístiques

El portaveu d'El Pi ha reclamat al Govern que redueixi el nombre de places turístiques i que modernitzi i reconverteixi establiments per reposicionar les Balears com a destinació internacional. De fet, Melià ha reclamat un pla per millorar zones turístiques a deu anys vista, destinant, com a mínim, 20 milions d'euros durant aquest termini.

El diputat també ha demanat la creació d'un Observatori del Comerç i impulsar polítiques actives i compensatòries per al petit comerç. A més, referint-se a les obres d'ampliació de l'aeroport de Palma, ha dit que Aena "funciona al marge de les necessitats i del projecte que les Illes han planificat".

stats