Política 29/06/2020

MÉS i Ciutadans demanen allargar els ERTO a les Balears, com ja s'ha fet a les Canàries

Els sobiranistes reclamaran que la presidenta del Govern es reuneixi amb l'executiu espanyol per fer-li aquesta petició

K. O.
2 min
El Govern balear ja ha aprovat 478 operacions per injectar liquiditat a pimes i autònoms

PalmaEl portaveu de MÉS per Mallorca al Parlament, Miquel Ensenyat, demanarà en el ple de dimarts a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que participi en una reunió bilateral amb l'executiu espanyol per sol·licitar que els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) de les Balears s'allarguin fins després del 30 de setembre, com va aprovar divendres passat el Consell de Ministres per a les Canàries. En la mateixa línia, la portaveu de Ciutadans, Patrícia Guasp, també ha exigit "el mateix tracte" per a les Illes, mentre que el president del PP balear, Biel Company, ha criticat en un comunicat que Armengol ha "ocultat interessadament" l'acord entre l'Estat i les Canàries.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar dissabte el reial decret llei aprovat en el Consell de Ministres que prorroga fins al 30 de setembre els ERTO i la prestació extraordinària per als autònoms l'activitat dels quals s'hagi reduït amb la crisi. La normativa preveu allargar els ERTO a les Canàries fins que es reactivi el trànsit aeri internacional, però el decret no fa cap menció similar del cas de les Balears, tot i que és una comunitat turística i insular.

En una roda de premsa, Ensenyat ha rebutjat el "tractament injust" i ha recordat que a les Canàries es preveu una caiguda del Producte Interior Brut (PIB) del 20% per l'impacte de la crisi sanitària, mentre a les Balears serà superior, de fins a un 30%. Les Illes es troben en una situació econòmica "pitjor", ha dit el portaveu, i ha lamentat que el govern espanyol no hagi fet cap proposta "específica" a l'Arxipèlag.

La portaveu del partit taronja ha valorat positivament que s'hagin allargat els ERTO a les Canàries, però ha exigit que es faci el mateix a les Balears perquè la crisi del coronavirus els afectarà de la mateixa manera. "Armengol no té capacitat de negociació amb el govern central i no defensa els interessos illencs", ha comentat.

Biel Company ha criticat en un comunicat que tant la presidenta del Govern com el conseller de Turisme, Iago Negueruela, "han ocultat interessadament el fet que les Canàries hagin aconseguit que es reconegui la seva particularitat insular en l'aplicació dels ERTO. "Queda clar que per a Pedro Sánchez les Canàries tenen més importància que les Balears i ho demostren les seves accions, el silenci i l'actitud submisa d'Armengol", ha afegit en la nota de premsa.

La portaveu parlamentària del PSIB, Sílvia Cano, no ha volgut dir res sobre les negociacions per aconseguir la mateixa mesura que les Canàries, però sí que ha afirmat que el Govern va tenir un paper important a l'hora d'aplicar els ERTO. La portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans, ha assegurat que demanaran a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que l'ampliació del termini també beneficiï les Illes.

Cal recordar que Francina Armengol i el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, varen acordar demanar de manera conjunta al govern d'Espanya que els ERTO per força major es puguin allargar més enllà de l'estat d'alarma decretat per la contenció del coronavirus, com a mesura per garantir la protecció dels treballadors i les empreses, i també pel manteniment dels llocs de feina en el sector turístic i de serveis.

stats