Política 19/10/2019

Almenys 58 periodistes han patit agressions mentre cobrien les protestes a Catalunya

Albert Garcia, fotoperiodista d'El País, ha estat detingut unes hores per la Policia Nacional

Ara
2 min
El moment de la detenció d'Albert García, fotoperiodista d'El País

BarcelonaLa premsa no ha quedat al marge de la violència que s'ha viscut en les protestes contra la sentència del Procés. La situació és caòtica i hi ha molts periodistes ferits. Segons el recompte fet per l'Observatori Mèdia.cat del Grup de Periodistes Ramon Barnils, almenys 20 periodistes han estat ferits durant les protestes de la nit i matinada d'aquest divendres a Catalunya. Mèdia.cat ha comptabilitzat 14 periodistes ferits per la policia, un per manifestants d'extrema dreta i cinc més d'autoria indeterminada. En paral·lel, Albert Garcia, fotoperiodista d'El País, va ser detingut per la Policia Nacional mentre cobria els aldarulls de divendres i ha estat posat en llibertat de matinada. En total, l'observatori Media.cat del Grup Barnils estima en un recompte provisional que des de dilluns 58 professionals de la informació han patit agressions mentre exercien la seva feina.

"Alguns afectats afirmen que la policia, en agredir-los, ha ignorat que ells diguessin que són periodistes i que anessin identificats", diu el Grup Barnils en un comunicat. També parlen de "periodistes que expliquen que els han atacat per impedir-los seguir gravant". El Grup Barnils subratlla que "les xifres d'agressions a periodistes són absolutament inaudites" i "fan pensar en maniobres deliberades contra els informadors". Davant d'aquesta situació, denuncien "un atac sense precedents al dret a la informació" i exigeix les dimissions del conseller de l'Interior, Miquel Buch, i el ministre de l'Interior en funcions del govern espanyol, Fernando Grande-Marlaska.

El Col·legi de Periodistes ha exigit a les autoritats i als cossos policials una "reacció ferma" per aturar "l'espiral" d'atacs i agressions contra els periodistes que cobreixen les manifestacions per la sentència. "Estic farta de recordar que els periodistes, a les manifestacions, no hi van a passejar sinó a defensar el dret a la informació de la ciutadania. Fan la seva feina", ha assegurat la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, en declaracions al 'Suplement' de Catalunya Ràdio. El vicedegà del Col·legi, Joan Maria Morros, ha afegit al 'Via lliure' de Rac1: "Fem manifesta la nostra protesta pel que va passar ahir. No podem quedar-nos de braços creuats".

Altres informadors han explicat que han patit impactes de bales de goma, els efectes dels gasos lacrimògens o agressions.

Els informadors també van patir els gasos lacrimògens que la policia va llançar molt aprop d'on estaven treballant, i alguns van haver de ser atesos per dificultats respiratòries.

stats