Política 08/11/2019

Pere Joan Pons: "Pensam que hi ha d'haver un acord per l'esquerra"

El candidat del PSIB al Congrés no creu que el seu partit acabi pactant amb el PP

Maria Llull
4 min
El cap de llista del PSIB al Congrés, Pere Joan Pons

PalmaPere Joan Pons (Palma, 1970) aprofita intensament les darreres hores de campanya i assegura que "hi ha més raons" que el 28 d'abril per votar. El candidat socialista posa constantment les Balears com a exemple per a l'Estat i espera que el nou govern sigui fruit del pacte entre les forces progressistes.

Les enquestes no donen un horitzó gaire diferent dels resultats del 28 d'abril, i fins i tot presenten un PSOE una mica estancat. És un error la repetició electoral?

Estam a un marc d'acceleració de tot, on la política va a una velocitat cada vegada més gran. Existeix una nova pluralitat, que es veu des de fa temps a les Balears, on hi ha una experiència llarga de pactes. Però en el conjunt d'Espanya no n'hem estat capaços. Cada partit n'ha pres nota i té la seva responsabilitat. Ara és el moment que els ciutadans decideixin. Efectivament, els resultats no poden variar enormement en sis mesos. Però està clar que hi ha un abans i un després del 28 d'abril, perquè ja tenim l'extrema dreta, que no és només una foto, sinó un partit que ja està governant. Veiem, per primera vegada, negre sobre blanc, quines són les seves propostes: autoritàries, anticonstitucionals, xenòfobes, racistes... i que van a més. Hem de ser conscients del que ens jugam diumenge, no només a Madrid, sinó en el conjunt del nostre dia a dia.

N'hi ha que diuen que el PSOE volia noves eleccions des del minut 0...

El partit socialista ha intentat pactar de diverses maneres. Ara ja no és el moment de dir-ho, però les fórmules que es varen presentar eren vàlides.

Hi ha hagut pressions dels poders econòmics a escala estatal perquè el PSOE no pactàs amb Podem?

Desconec si hi ha hagut pressions. Hem estat a punt de fer un pacte. Al final, el que tenim són unes eleccions el 10 de novembre. Les hem d'afrontar, perquè són més crucials que les del 28 d'abril. No tenia aquesta sensació fa unes setmanes, i pensava que els motius eren els mateixos. Però després de veure els membres de Vox en els debats, crec que tenim moltes més raons per anar a votar.

Quina és la responsabilitat dels socialistes en la manca d'acord per formar govern?

Tenim la nostra quota de responsabilitat, com els altres. Sempre que no hi ha hagut un acord, tenim una quota de responsabilitat. Estam a quatre dies de les eleccions. Repartir-nos les culpes ara no crec que serveixi.

Però no hi ha res que s'hagi fet malament per part dels socialistes?

Crec que és un debat un poc, com diuen els francesos, 'dépassé' [antiquat]. L'objectiu principal és que hi hagi una legislatura llarga i estable. Ens podem perdre en el debat, però ara són importants les eleccions de diumenge i els ciutadans s'hi juguen el futur. No val la pena fer un recordatori del passat.

Pensau que el cansament de la gent farà que l'abstenció augmenti?

No ho sé. La mobilització de tota la gent progressista és necessària. Hi ha temes damunt la taula que són vitals: progressivitat fiscal, blindatge de les pensions, la reforma educativa, el finançament, el REB... Quedar a casa diumenge és una opció que es pot lamentar molt dia 11 de novembre. Votar és una responsabilitat i un exercici democràtic. A més, és un dret del qual hem estat privats durant moltes dècades. Val la pena exercir-lo, fins i tot si estam indignats i enfadats.

Acabarà governant Pedro Sánchez amb el suport del Partit Popular?

No ho veig, sincerament. Tenim un projecte i el PSOE mai ha governat amb el PP. A les Balears sempre hem estat coherents i hem dit que hi ha un projecte progressista per l'esquerra en aquest país. Això és el que millor pot traduir les demandes que té molta gent, des del tema fiscal fins al social, laboral, educatiu, sanitari, climàtic i territorial. No veig una gran coalició amb un partit que té valors diferents dels nostres.

Està virant cap a la dreta Pedro Sánchez? Ja no parla de derogar la reforma laboral, sinó tan sols els aspectes més lesius, i el seu discurs sobre la qüestió territorial s'ha endurit...

No hi veig cap viratge. És evident que estam en una situació complexa i difícil. Però el partit socialista té una actitud de seny i de diàleg. Ara, està clar que la situació de renou que hi ha en aquest país no hi ajuda gens. Hi ha actors de la dreta i de molt a la dreta que estan utilitzant Catalunya per inflamar i per dinamitar la campanya.

En el míting que va fer a Palma, Pedro Sánchez anuncià l'aprovació de 18 milions d'euros per als afectats per la torrentada de Sant Llorenç. Enteneu que molta gent ho consideri un anunci electoralista?

M'agradaria explicar això bé. No veig que hi hagi coincidència amb la campanya electoral, sinó que s'ha fet quan n'ha arribat el moment. És veritat que la tramitació de les ajudes ha estat lenta. Hem parlat amb el govern espanyol, els ajuntaments, la Delegació i els ministeris. Al final, l'agenda ha coincidit. És la setmana que ha tocat. Crec que ha estat pura coincidència. Però el punt important és que els 18 milions són aquí.

Heu fet arribar a Pedro Sánchez l'experiència de govern amb Podem a les Balears?

Des del desembre del 2015, el PSIB sempre ha explicat el mateix. No ens hem mogut ni un centímetre. Sempre hem apostat per una sortida com la del Govern de les Balears. Nosaltres hem tingut plena llibertat per negociar i construir la governabilitat en aquesta comunitat autònoma. Tothom coneix la nostra experiència a les Balears, Pedro Sánchez també. Però els equilibris a Madrid són els seus. Nosaltres tenim una opinió, l'expressam i ja està. Pensam que hi ha d'haver un acord per l'esquerra per facilitar la governabilitat. Ho saben en el govern espanyol i en el grup parlamentari. La manera com es materialitzi l'acord no ens correspon a nosaltres.

Si fóssiu president del govern espanyol i haguéssiu de pactar, amb qui ho voldríeu fer?

Per sort, no seré president del govern [somriu].

stats