ANÀLISI
Política 16/03/2018

Els pensionistes de Balears escalfen motors contra Rajoy

Dissabte migdia hi ha manifestacions convocades a Palma, Maó, Ciutadella, Eivissa i Formentera

Jaume Ribas
2 min
Els pensionistes concentrats davant la delegació del Govern.

PalmaEl debat sobre les pensions ha agafat Rajoy a contrapeu. El president del govern espanyol va comparèixer ahir al Congrés i va lligar algunes mesures per a la millora de les pensions a l'aprovació dels pressuposts. En un context delicat per al PP en què la competència amb Ciutadans ha fet que puguin deixar de confiar en el partit taronja com un aliat, la defensa dels interessos de la gent gran continua sent un dels puntals electorals que sostenen el Partit Popular.

L'onada de mobilitzacions dels pensionistes va a l'alça. Juntament amb el moviment feminista que va demostrar la seva força el 8 de març, les protestes dels pensionistes són una nova demanda que pot tenir severes repercussions per al PP.

Amb les aigües catalanes més calmades a l'espera d'un candidat clar per a la investidura, els focus mediàtics i polítics espanyols s'han centrat aquests dies en les concentracions i manifestacions reiteradament exitoses d'aquells que demanen unes pensions dignes. Aquest dissabte mateix, sense anar més enfora, els sindicats, plataformes i partits d'esquerres han convocat a mobilitzar-se a Palma, Eivissa, Maó, Ciutadella i Formentera per exigir millores a les pensions.

Una batalla difícil per al PP

Discutir el sistema de pensions amb la gent gran mobilitzada no és fàcil per al PP, que rep tradicionalment el suport electoral majoritari d'aquest sector. Els partits que són a l'oposició al Congrés i ja preparen la maquinària per mirar de sumar efectius en aquest nou front social contra Rajoy. Mentre que el PP i alguns mitjans acusen Podem d'incentivar les protestes, els Socialistes de Mallorca constituïen ahir el seu grup de jubilats.

Tanmateix, el veritable perill per als conservadors no és només perdre votants entre la gent més major, sinó també que les mobilitzacions dels pensionistes encetin una nova onada de protestes contra el govern central. El 2011, el 15-M va potenciar i apoderar les mobilitzacions de les diferents marees: la blanca de la sanitat, la verda o groga (segons el territori) de l'educació, la grana dels joves que havien emigrat, etc.

El fet que existeixi una demanda persistent, clara i que sigui capaç de sostenir-se en el temps amb relatiu èxit dona ales que en sorgeixin d'altres. L'èxit del 8-M alimentarà, encara que sigui de manera col·lateral i per una simple qüestió d'estat d'ànim social, la mobilització per les pensions. Els pensionistes, alhora, poden ajudar a enfortir altres cicles de mobilitzacions que s'estan gestant. Una, eminentment illenca però que ja hem vist triomfar al País Valencià, podria ser la reivindicació pel bon finançament.

stats