Política 08/11/2019

Un pacte de Pedro Sánchez amb el PP seria la pitjor opció per a les Balears

El viratge cap a la dreta del líder socialista pot deixar enlaire la qüestió territorial i la reforma del finançament, a més de generar tensions amb el PSIB

Maria Llull
3 min
Un pacte de Pedro Sánchez amb el PP seria la pitjor opció per a les Balears

PalmaD’entre totes les opcions per formar govern a Espanya, la probabilitat d’un pacte de Pedro Sánchez amb el PP seria la pitjor per a les Illes Balears. No es tracta tan sols que la Comunitat té diversos fronts oberts amb l’Estat, sinó que la secretària general del PSIB, Francina Armengol, encapçala un executiu de coalició amb Podem i MÉS per Mallorca, que aniria en direcció contrària. Si les relacions amb Madrid són moltes vegades complicades encara que hi hagi el mateix color polític, no sembla que un viratge a la dreta de Sánchez hagi de facilitar les coses. Així les coses, les darreres enquestes publicades al tancament d’aquesta edició reflecteixen que els blocs de l’esquerra i la dreta s’estan acostant, de manera que no es pot descartar la possibilitat d’un govern plenament de dretes. I aquesta via seria encara pitjor per a les Illes.

“L’opció de Sánchez és formar un govern de col·laboració amb el PP, però sense que es noti. Vindria a ser una mena de col·laboració blana, la qual es basaria a assolir pactes en qüestions d’Estat”, explica el professor d’Antropologia de la UIB, Alexandre Miquel. Un govern d’aquesta classe deixaria les Balears en “una situació molt complexa” i sense expectatives de millora econòmica. “El tema del finançament continuarà igual, i tot dependrà del turisme, com fins ara”, continua Miquel, qui tampoc veu a prop les solucions als problemes “de sostenibilitat i territorials”.

“Això fa olor de naftalina”, apunta el portaveu de MÉS per Mallorca en el Parlament balear, Miquel Ensenyat, en parlar d’un possible acord PSOE-PP. “Hi ha una retallada de llibertats i anam cap enrere. Ells parlen d’inestabilitat, però nosaltres preferim dir que hi ha una manca de capacitat per arribar a acords”, afegeix.

Segons el diputat ecosobiranista, la situació a Catalunya perjudicarà encara més les Balears en cas que Pedro Sánchez faci un gir a la dreta per aconseguir el suport del PP. “El moviment a Catalunya va començar per les mateixes qüestions que hi ha ara aquí: reclamant una solució per als problemes de finançament”, diu. “I a Madrid són reticents a qualsevol qüestió que faci olor d’independentisme”, afegeix Ensenyat, qui lamenta que el PSOE estatal “hagi tornat a postulats superats”, malgrat haver fet bandera del federalisme en altres moments.

Alejandro López, diputat de Podem al Parlament balear, considera que l’objectiu de Pedro Sánchez és “l’abstenció del PP” per a la seva investidura. Segons López, la justificació per arribar a aquesta situació serà “la responsabilitat d’Estat”. “Això farà que el govern de l’Estat sigui ostatge de la dreta, i serà molt complicat no escoltar-la. Veurem polítiques econòmiques de dretes, per molt que hi hagi les sigles del PSOE”, comenta.

Pel que fa a les Balears, el diputat de Podem coincideix amb Miquel Ensenyat que la situació a Catalunya jugarà un paper important en cas d’un govern a Madrid amb el suport del PP. “No és el mateix demanar el REB amb conflicte a Catalunya que sense”, diu Alejandro López, qui també posa com a exemple la llei balear de participació ciutadana. “Qualsevol cosa que sona a referèndum escandalitza ara mateix”, assenyala. Però allò que sí que té clar López és que el Govern de coalició balear continuarà passi el que passi a Madrid. “Aquí no afectarà, perquè tenim un full de ruta pactat. Però Armengol haurà de fer malabarismes”, apunta.

D’altra banda, un gran acord entre socialistes i populars implica un “reforç del bipartidisme”, segons el politòleg Adrián Pacín. “No es pot esperar gaire cosa d’aquesta situació per a les Balears. No es podrà aspirar a més autonomia. De fet, hi haurà molta més vigilància en aquest terreny”, assenyala.

Un pacte PSOE-PP “tensarà els governs del País Valencià i les Balears”, diu per part seva el també politòleg Jordi Muñoz, qui recorda que “seria molt pitjor un govern de PP, Ciutadans i Vox”. Muñoz reconeix que aquesta situació reflecteix el “poc pes” que tenen els governs socialistes de la perifèria en les estratègies de Madrid. “És un nucli molt reduït al voltant de Sánchez el que pren les decisions, i fins i tot hi ha gent del mateix govern que no hi està d’acord”, afegeix.

En canvi, pel cap de llista del PSIB al Congrés, Pere Joan Pons, el fet que a les Balears hi hagi una experiència positiva de govern amb Podem no vol dir que a Espanya s’hagi de fer igual. “Cada comunitat autònoma té un context, i Madrid també té el seu. No tenim per què exportar el model d’aquí”, puntualitza.

stats