Treball
Política 15/02/2023

Patronals i sindicats signen el conveni d'hostaleria amb l'augment del 8,5% del sou en dos anys

Per primera vegada l'acord inclou totes les organitzacions sindicals i empresarials, a més de mesurar la càrrega de treball de les cambreres de pis

2 min
Armengol, Negueruela i els agents socials aquest dimecres

PalmaDesprés de setmanes de negociació, i amb les tensions evidenciades entre els dos sindicats majoritaris (CCOO i UGT), els agents socials i econòmics illencs han firmat aquest dimecres el conveni d'hostaleria que marca una pujada salarial dels treballadors d'un 8,5% en dos anys, i que es començarà a posar en marxa el pròxim mes d'abril. Aquesta és la primera vegada que l'acord inclou totes les organitzacions sindicals i empresarials de les Balears, ja que també han signat el conveni les associacions hoteleres i de restauració de Menorca, Eivissa i Formentera, o l'associació d'oci nocturn Abone. "L'esforç val la pena per tenir aquesta representativitat", ha assenyalat el conseller de Treball, Iago Negueruela.

L'acord representa el sector més gran de les Balears, ja que marcarà les condicions de 160.000 treballadors illencs. "És un acte històric. El segon Acord Tripartit amb la unanimitat de tots els signataris", ha destacat la presidenta del Govern, Francina Armengol. Cal destacar que també, per primera vegada, es mesuraran les càrregues de treball de les cambreres de pis, a partir de l'Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (Ibassal). Armengol ha subratllat que les Illes són la primera comunitat a mesurar-ho, i els sindicats han posat en relleu que la voluntat és estendre aquesta mesura a la totalitat dels treballadors en un futur.

A més, tots els signataris han posat èmfasi en l'aposta per la formació que s'inclou en aquest conveni. Negueruela ha apuntat que s'han inclòs uns 40 milions d'euros en els pressupostos autonòmics per, entre altres qüestions, millorar infraestructures o donar suport a la formació continuada. "No només parlam de tenir feina, sinó que sigui de qualitat", ha declarat Armengol. La presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, Maria Frontera, ha detallat que la formació "és un tema prioritari", ja que les Balears "arrosseguen una disminució de la productivitat". "El conveni és un win-win per ambdós costats", ha incidit.

L'acord tripartit, a més, inclou dues novetats que han facilitat la participació en el conveni de la patronal de restauració i de l'oci nocturn. Pel que fa al primer cas, com ha explicat el representant de PIME Restauració Eivissa, "es deixa una porta oberta" per negociar mesures en un futur per les especificitats del sector. D'altra banda, el fet que es reconegui "la singularitat" de l'oci nocturn en el conveni ha esdevingut un aspecte "important" en la negociació, en paraules del president de la patronal, Miquel Perez Marsá.

Tensions entre sindicats

Cal recordar les tensions que es van viure entre CCOO i UGT fa un mes. El preacord aconseguit entre el Govern, la patronal i UGT, obviant CCOO, va portar aquest sindicat a considerar l'acord "il·legal" per "l'extralimitació del Govern". Així i tot, Negueruela va reconduir una situació on, fins i tot, s'amenaçava amb el trencament de la unitat d'acció entre sindicats.

stats