Política 30/05/2023

Patricia Guasp, 'l'hereva' d'Antoni Maura que somiava reviure el 'Titanic' de Ciutadans

Cinc mesos i mig després d'assumir el lideratge polític del partit, l'esfondrament del 28-M els ha fet reconèixer que no tenen espai electoral per afrontar les generals

2 min
La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp

PalmaPatricia Guasp tenia present Antoni Maura. Després del polític balear que va liderar el Partit Conservador durant la Restauració Borbònica, i va presidir el Consell de Ministres cinc vegades entre 1903 i 1922, Guasp feia veure que ha estat la següent illenca a ser la cara visible d'una formació estatal: Ciutadans. El 12 de gener d'aquest any, amb el 53,25% dels vots a les primàries es va proclamar colíder de la formació taronja –com a portaveu política– juntament amb el secretari general, Adrián Vázquez.

Les primàries van ser la culminació d'un procés de refundació del partit després d'encadenar diverses derrotes electorals, amb la voluntat d'afrontar les eleccions generals del pròxim desembre amb una nova estructura. Però l'avançament de les generals al pròxim 23 de juliol per part de Pedro Sánchez els ha capgirat els plans, com a Sumar i Podem, i també al PP pel modus operandi amb Vox per negociar els governs autonòmics.

El 28-M ja havia deixat ferit de mort el partit de Guasp. A les Balears, van passar de 42.519 vots i cinc escons el 2019 a només 6.035 paperetes –un ínfim 1,35%– i cap diputat. Si es mira en el conjunt de l'Estat, és encara més greu: ha perdut tota la representació autonòmica que tenia a les 12 comunitats on hi va haver eleccions, i únicament ha quedat amb 392 regidors dels 2.787 que tenia.

Guasp sempre ha reivindicat la necessitat d'un partit de centre liberal, però a les Illes el centre ha desaparegut del Parlament, ja que ni Ciutadans ni El Pi han arribat a la barrera electoral del 5%. No hi ha cap partit que transiti entre el PP i el PSIB, ara mateix. La pregunta és si, realment, a banda de la necessitat que hi hagi un partit com Ciutadans, existeix un espai per ocupar-lo. Adrián Vázquez ja l'ha resposta aquest dimarts, després de la reunió del comitè estatal: "No hi ha espai per a nosaltres". Guasp, amant de la política europea, potser s'ha adonat que, avui dia, Espanya no és França ni els Països Baixos.

Per primera vegada des de 2015, no hi haurà una papereta de Ciutadans a les generals, i ni tan sols han volgut concentrar els esforços en una candidatura potent a Madrid com a darrer intent. Guasp, segons els estatuts del partit, com a portaveu política havia de postular per ser la candidata a presidir el govern espanyol, però la decisió ja s'ha pres: si l'objectiu és treure Pedro Sánchez de la Moncloa, la millor opció és concentrar el vot en el PP d'Alberto Núñez Feijóo.

stats