Política 07/03/2021

La patata calenta d’Abu Dhabi i el tuf de les clavegueres de l’Estat

i
MARIONA FERRER I FORNELLS
3 min
José Manuel Villarejo atenent els mitjans a la sortida de la presó d’Estremera.

Els plans eren bonics sobre el paper, però la realitat sempre acaba frustrant les previsions més optimistes. Li va passar a la Moncloa la setmana passada amb l’acte per destacar el paper de Joan Carles I el 23-F i a la Fiscalia aquesta setmana quan no ha aconseguit evitar que José Manuel Villarejo sortís en llibertat provisional després de tres anys i mig en presó preventiva. Per una banda, Pedro Sánchez té una patata calenta amb la gestió dels escàndols que envolten Felip VI. La promesa de modernització de la monarquia no acaba d’arribar, aparentment bloquejada per la Zarzuela. Per l’altra, la posada en llibertat del comissari anticipa una nova temporada de tuf de clavegueres de l’Estat. Villarejo ja ha posat l’exdirector del CNI a la diana: el “lord protector de la monarquia” que, com les infantes Elena i Cristina, va vacunar-se a Abu Dhabi aprofitant una visita a l’emèrit.

L’enfrontament de monàrquics i republicans al Congrés és constant. No hi ha setmana que el PSOE, fent pinça amb el PP i Vox, no rebutgi iniciatives per airejar els draps bruts de la Casa Reial. Sánchez insisteix que hi ha un pla per actualitzar la monarquia -que podria passar per una llei de la Corona-, però des de la Moncloa admeten malestar pel fet que Felip VI no acaba de concretar els canvis. ¿Acabarà Joan Carles I expulsat de la Casa Reial? I les infantes? De moment el govern espanyol ho nega, mentre Unides Podem empeny amb peus de plom cap a un futur republicà, desvinculant-se d’algunes de les mesures dels seus socis de coalició.

El PSOE mira així cap al centrei s’allunya dels aliats de la investidura. La prohibició de les manifestacions del 8-M a Madrid és una mostra més de la por al discurs del PP i de Vox. Pablo Casado promet també buscar el centre i ha recuperat els ponts esquerdats amb el PNB -tot i el trencament de les negociacions pel CGPJ- mentre no fan més que aflorar-li enemics interns i externs. José María Aznar s’ha prodigat aquesta setmana per tots els mitjans traient pit de la seva victòria contra Felipe González fa 25 anys. En una conferència dimarts amb Casado, va evitar mirar-lo i aplaudir-lo, i l’únic consell que li va donar -a més de desitjar-li sort- va ser que eviti la “indefinició”. Un dia abans el ministre aznarista Jaime Mayor Oreja recomanava una aliança amb Vox. Mentrestant, el discurs extremista continua fent forat: un vídeo reclamant que “Espanya necessita un capità” s’ha prodigat per les xarxes aquesta setmana.

Ve una temporada sense urnes a Madrid en què cada partit provarà de calibrar la seva estratègia. El que no donarà treva serà la batalla judicial. Villarejo amenaça de “desemmascarar a tothom”. I Sanz Roldán no és l’únic en el punt de mira. Si una cosa ha demostrat el comissari jubilat és que les clavegueres de l’Estat no hi entenen, de partits: des del PP de Mariano Rajoy fins a les reunions secretes amb la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado.

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i el seu número dos, Ferran López, van ser dels últims en marxar de l’acte de dijous a Madrid presidit per Pedro Sánchez en què es van destruir “simbòlicament” 1.400 armes d’ETA. Van aprofitar l’ocasió -en què una màquina piconadora va passar per sobre de les armes- per parlar amb un nombrós grup de gent. L’armament també s’ha fos i se’n farà una escultura.

EL DETALL

Demà és 8-M però a Madrid s’han prohibit les manifestacions. El Congrés ha decidit que també tancarà les portes a la premsa i que l’acte reivindicatiu pel Dia de les Dones es farà al Senat. La Moncloa, al seu torn, a poc a poc va relaxant les mesures anticovid i des de la setmana passada permet als primers 15 periodistes que s’acreditin acudir presencialment a les rodes de premsa del consell de ministres.

stats