La patacada de Vox deixa l’extrema dreta fora de joc

El partit de Santiago Abascal perd 19 escons i no serà clau per a la investidura del nou govern

3 min
Salutacions feixistes a la seu de Vox a Madrid durant el seguiment de la nit electoral.

BarcelonaDaltabaix electoral de Vox, que finalment no serà clau per formar un nou govern de dretes. El partit de Santiago Abascal perd 19 escons i els resultats els deixen amb 33 diputats al Congrés. Tot i mantenir-se com la tercera força, és una davallada més que important respecte a les últimes generals i, sobretot, després d’una campanya en què l’extrema dreta prometia ser decisiva en el propòsit de derrotar el “sanchisme”. Si fa quatre anys el discurs contra els migrants, el feminisme i el col·lectiu LGTBIQ+ de Vox sumava el 15% dels vots a tot l’Estat, aquesta vegada els missatges d’odi de la formació verda representen el 12,4%, gairebé 3 milions de suports.

L’extrema dreta espanyola arribava a aquestes eleccions generals vent en popa pels resultats del 28-M, però les expectatives d’estendre la seva taca fins a la Moncloa s’han desinflat del tot. El Partit Popular ha arraconat el temut ascens d’Abascal i, fins i tot, li ha restat suports en els territoris on ara governen de la mà com el País Valencià, les Balears, Extremadura i Castella i Lleó. Vox també recula a Múrcia, on el 2019 havia estat la força més votada i queda per darrere de Sumar a la Comunitat de Madrid.

Ni la “lona de l’odi” desplegada a la capital espanyola contra les minories ni els esforços per viralitzar lemes com “Que te vote Txapote” contra Sánchez s’han materialitzat en un repunt dels vots per a l’extrema dreta. Tampoc ha tingut efecte l’intent de captar el vot agrari aprofitant les frustracions dels pagesos espanyols ni els seus missatges negacionistes sobre el canvi climàtic. Durant la campanya, Vox havia seguit amb les arengues per vincular la immigració a la delinqüència i els clams insistents per derogar la llei trans o la del només sí es sí.

La nit a la seu madrilenya del partit d’extrema dreta, que va tornar a negar l’accés a mitjans de comunicació com l’ARA, va deixar escenes de salutacions feixistes entre els congregats, però sense l’eufòria d’anteriors cites electorals. Cap rastre del triomfalisme patriòtic d’Abascal, que ahir va ser el gran derrotat en una jornada electoral dramàtica. El líder de Vox ha alertat en la seva valoració dels resultats de les "enquestes manipulades" que van contribuir a "vendre la pell de l'os abans de caçar-lo" i han provocat una desmobilització de part del vot de dreta. Així i tot, ha assegurat que no defraudaran Espanya, sigui a l'oposició o defensant de nou les seves postures en una repetició electoral.

Abascal: "Estem absolutament preparats tant per a fer oposició com per a una repetició electoral"

Iguala resultats a Catalunya

A Catalunya, la formació va veure com l’escrutini els donava dos escons, els mateixos que va aconseguir a les eleccions generals del 2019 però amb 20.000 vots més que aleshores. Juan José Aizcorbe, el cap de llista de Vox per Barcelona, va votar al matí a Pozuelo de Alarcón (Madrid) i no va arribar a la seu del partit d’extrema dreta a la capital catalana, situada al barri del Putxet, fins a les 20.54 h. El polític va ser rebut pels periodistes i per dos joves que prèviament havien cridat “fatxes” a altres càrrecs de Vox, com el seu portaveu a Catalunya, Joan Garriga. La nit a la seu barcelonina del partit liderat per Santiago Abascal també va ser agredolça.

Més informació del 23-J

stats