Consultori empresarial

Com parlar de política a la feina sense entrar en baralles

La consultora Alexandra Masó ens dona pautes per afrontar amb els companys aquesta qüestió

2 min
Oficina amb treballadors joves

L’altre dia em vaig enganxar amb un company parlant de política i va ser molt desagradable. És un error parlar-ne a la feina?

Blanca, Barcelona

La política desperta passions, com a politòloga en soc plenament conscient. Però lluny de ser un error, parlar de política és totalment necessari, i més entre companys de feina. Perquè parlar de política significa parlar dels nostres ideals i de les nostres pors, i les empreses prosperen quan les persones que hi treballen saben identificar les pors i expressar les idees. Així, la qüestió és com exposar aquestes idees polítiques entre companys, més que parlar-ne o no.

Per parlar de política cal entendre la por que suscita aquest tema. La política utilitza la por des de temps immemorials; por de l'statu quo o del trencament de l'statu quo, por de la desfeta social o de l’immobilisme social. Quan parlem de política tractem les pors socials, i les ideologies polítiques són les propostes per solucionar aquests mals socials. A aquesta capa de por, hi hem d’afegir la nostra pròpia por, que no és poca cosa: por que rebutgin les nostres idees, de quedar-nos aïllats, del fet que futurs funestos que imaginem puguin donar-se, etc.

Ara que ja tenim context, imagina’t que les nostres idees polítiques fan una bombolla entorn nostre. Quan parles de política, la qüestió no és entrar dins la bombolla de l’altre ni tenir por que rebentin la teva, sinó simplement veure aquestes bombolles. Com? Fent-te dues preguntes: quina por intenta ocultar darrere la seva idea? I també: què vol resoldre amb aquesta por?

A això s'hi suma que sovint volem que les nostres idees siguin immediatament adoptades pels que escolten, i això no serà així. Necessitem temps per digerir les idees. Per tant, molts dels problemes que tenim –i no només quan parlem de política– és per no pensar en aquestes bombolles, i per assumir que la nostra idea és l'única viable.

No estaria gens malament, en el moment convuls que vivim, que poguéssim evitar aquestes concepcions i aconseguir arribar a enteses, no creus?

stats