CRÒNICA
Política 13/11/2018

Plats pel cap i pilotes fora per la regulació del tot inclòs al Parlament

Els hotelers demanen retirar el projecte i el PP l'exigeix alhora que el critica

Jaume Ribas
2 min
Armengol i Busquets al Parlament.

PalmaLes dificultats del Govern per regular l'oferta turística del tot inclòs ha estat el tema clau de la sessió del ple del Parlament d'aquest dimarts. La normativa, com va avançar l'ARA Balears, es troba encallada per les diferències entre el PSIB i MÉS i les reticències del sector. L'oposició, com ja va fer Podem en la darrera sessió, ha aprofitat aquesta paràlisi per criticar l'acció del Govern.

El diputat del PP Miquel Jerez ha assegurat en una pregunta adreçada a la consellera de Turisme, Bel Busquets (MÉS), que l'executiu "no aprovarà la llei de tot inclòs" i ha criticat que la vicepresidenta "no ha estat capaç de portar a aquesta cambra un document prou solvent perquè el que té no li agrada a ningú", en referència a l'esborrany de regulació que Turisme assegura tenir.

Busquets manté que hi haurà regulació

A més, Jerez ha destacat que "ha hagut de ser el Partit Socialista" el que ha frenat la norma i ha recordat unes declaracions de la presidenta el Consell de Menorca, Susana Mora, en contra de la normativa. "Passarà a la història per ser la vicepresidenta que no ha fet res", li ha etzibat.

Busquets, que manté un torcebraç amb el PSIB per aconseguir aprovar la modificació de la Llei de turisme al consell de Govern, s'ha limitat a donar la versió oficial de la seva Conselleria: "complirem els Acords pel Canvi" i "parlam amb els agents econòmics, departaments del Govern, consells insulars i agents internacionals" i ha assegurat que "presentaran el projecte" i que serà "perdurable" i amb "el màxim consens".

Armengol, poc clara

Jaume Font, el líder d'El Pi, també ha intervengut per exigir una regulació del tot inclòs i s'ha adreçat directament a la presidenta, Francina Armengol. "Els partits que estau governant dúieu al vostre programa que ho regularíeu i heu fracassat", ha assegurat. A més, el regionalista ha retret les promeses incomplertes d'Armengol, que el novembre de 2015 va prometre que la modificació de la Llei de turisme estaria l'estiu de 2016 i que el 2017 assegurava que arribaria "ben aviat".

La presidenta ha estat més ambigua que la consellera a l'hora de respondre la pregunta parlamentària. Armengol ha començat explicant que els grans objectius de Turisme eren allargar la temporada i millorar la qualitat i que això s'ha aconseguit. Després, ha reiterat que la Conselleria "treballa" en una proposta que "s'està pactant i s'està parlant" i ha recordat que el Govern no està en contra de l'oferta del tot inclòs, sinó del turisme incívic. A més, la líder socialista ha incidit en la importància que cada illa compti amb regulacions específiques.

Podem, al costat de MÉS

Just després de la intervenció d'Armengol, el portaveu parlamentari de Podem, Alberto Jarabo, ha sortit breument del guió per assegurar que Bel Busquets té "el ple suport" de la seva formació. Després, en una interpel·lació a la consellera de Turisme, la diputada Laura Camargo, que va ser qui va encetar la caixa dels trons la setmana passada, també li ha volgut fer costat en aquesta qüestió.

stats