Política 19/11/2019

El Parlament rebutja les esmenes a la totalitat dels pressupostos del Govern balear

Els comptes de l'Executiu per al 2020 continuen endavant amb la tramitació

Maria Llull
4 min
La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez

PalmaEl Parlament de les Illes Balears ha rebutjat aquest dimarts les esmenes a la totalitat dels pressupostos del Govern balear per al 2020 per 29 vots en contra, 23 vots a favor i 2 abstencions. Els grups que han presentat esmenes a la totalitat han estat El Pi, el PP, Ciutadans i Vox.

La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha reiterat que són els pressupostos "més socials de la història de les Balears" i ha destacat que "segueixen el full de ruta dels acords de Bellver". Dels 5.893 milions d'euros de pressupost, l'Executiu en destinarà 3.091 a polítiques socials, un 0,4% més que el 2019.

A més, la consellera s'ha mostrat orgullosa de tirar endavant aquests comptes malgrat el "context econòmic global d'incerteses", les "mancances del sistema de finançament autonòmic" i la "situació de pròrroga dels pressupostos generals de l'Estat del 2018", a banda del moment polític a Espanya, amb "la formació d'un nou govern".

Sánchez també ha subratllat que es manté "el ritme d'inversions dels darrers anys per a la millora dels serveis públics en matèries com l'habitatge, el transport públic i la transició energètica". El pressupost consolidat, el qual suma els recursos del Govern i del sector públic autonòmic, destinarà un total de "652,8 milions d'euros a inversions", ha assenyalat Sánchez. Aquesta xifra suposa una retallada de 12,2 milions respecte del 2019.

Els comptes per al 2020 s'han elaborat amb una data estimada de creixement econòmic del 2,1%. En aquest capítol, la consellera d'Hisenda ha recordat que "l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha avalat com a probables aquestes previsions". Però també ha puntualitzat que aquesta dada és "susceptible de revisió".

En el capítol dels ingressos, Sánchez ha explicat que s'ha previst un augment de 95,3 milions pel que fa als doblers que provenen del sistema de finançament autonòmic i ha recordat que la liquidació del 2018 ha estat 122 milions d'euros superior a la del 2017.

El Govern ha previst una disminució de 77,2 milions d'euros dels impostos cedits –transmissions patrimonials i actes jurídics documentats– i un augment de 214 milions d'euros dels impostos propis –impost de turisme sostenible i cànon de sanejament–.

D'altra banda, l'Executiu haurà d'afrontar el pagament de 1.500 milions d'euros per amortitzar el deute de la Comunitat Autònoma. La consellera d'Hisenda ha explicat que espera situar-lo entorn del 26% per al 2020

Sánchez ha insistit en diverses ocasions durant la seva intervenció en "el problema històric d'infrafinançament que arrossegam a les Illes Balears". "Les comunitats que més aportam som les més endeutades, perquè el deute i el finançament són dues cares de la mateixa moneda", ha dit la consellera.

L'oposició critica els "ingressos ficticis"

Tant El Pi com el PP, Ciutadans i Vox han coincidit a criticar que els comptes del Govern es basen en uns ingressos ficticis i que aquest fet implicarà més retallades l'any que ve, després que l'Executiu ja hagi minvat el sostre de despesa 50 milions d'euros.

"Aquests pressupostos són 'made in Narnia', perquè haurà de fer màgia", ha indicat el portaveu d'El Pi, Jaume Font, durant el debat, que ha estat llarg i, de vegades, dur. "No són els pressupostos que necessita la societat, perquè no tenim el sistema de finançament ni el REB ni la inversió de l'Estat que han de menester els ciutadans", ha afegit. A més, Font ha lamentat que les partides per "canviar el model productiu" tenen "augments molt minsos".

Per part seva, el portaveu del PP, Biel Company, ha tornat a remarcar que els pressupostos del Govern tenen "un forat de 360 milions d'euros" a causa d'ingressos ficticis, com els 120 milions de l'Estat per a carreteres que "no arriben mai". "No podem descartar que duguin les institucions a la ruïna absoluta", ha assenyalat Company durant la seva intervenció, a més de recordar que "l'economia creixerà menys durant el 2020".

El portaveu del Grup Parlamentari Popular, Biel Company

El portaveu popular ha recriminat als socis de govern del PSIB, Podem i MÉS per Mallorca, la seva manca de crítica després que s'hagi fet pública la sentència dels ERO a Andalusia. "La seva actitud partidista el desautoritza per moltes coses en el futur", ha dit Company directament al vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, en un dels moments de més tensió del debat.

"Només fan cas dels indicadors quan els són favorables", ha dit el diputat de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, qui ha qualificat els pressupostos d'"irresponsables". "Gasten més del que tenen sabent que no ho tenen", ha afegit. Pérez-Ribas ha lamentat que s'hagi incrementat la partida per als càrrecs, i ha posat com a exemples la creació de l'Institut Balear de l'Energia i la separació de les conselleries de Medi Ambient i Agricultura. A més, el diputat taronja ha afirmat que la despesa del Govern és "ideològica" i que la promoció d'"organitzacions destinades a destruir el nostre marc institucional" només serveix per fer propaganda de l'independentisme. "Utilitzen la llengua i la cultura per crear problemes".

El diputat de Vox, Sergio Rodríguez, ha assenyalat que els pressupostos contenen "la filosofia de l'esquerra", la qual vol crear "una societat empobrida i subvencionada". "Es fan trampes en el solitari perquè les previsions de creixement econòmic són excessivament optimistes", ha dit Rodríguez.

L'abstenció de MÉS per Menorca

L'únic partit que dona suport al Govern que ha posat objeccions als pressupostos ha estat MÉS per Menorca. De fet, els seus dos diputats s'han abstingut en la votació de les esmenes a la totalitat. El seu portaveu, Josep Castells, ha indicat que el seu grup té "objeccions importants" respecte dels comptes. Les dues principals són que hi ha "molt poc pressupost" destinat a fomentar "un canvi de model" econòmic, i que s'hi han inclòs "inversions insostenibles", com l'ampliació del metro al Parc Bit. Castells també ha criticat la "perversió" dels objectius de l'Impost de Turisme Sostenible.

stats