Política 29/09/2021

El Parlament rebutja reprovar la ministra Montero

És l'únic punt d'una proposició de llei del PP sobre el REB que no s'ha aprovat

2 min
La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero.

PalmaEl ple del Parlament ha rebutjat aquest dimarts reprovar la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, perquè encara no s'ha aprovat el règim fiscal del REB i pel retard a l'hora de dotar el factor d'insularitat, que als pressupostos estatals del 2022 serà de 183 milions d'euros. Aquest és l'únic punt d'una proposició no de llei del PP sobre el REB que no s'ha tirat endavant, malgrat que hi han votat a favor, a més del PP, El Pi i Ciutadans. Els populars han hagut d'esmenar la seva pròpia iniciativa, perquè es va presentar abans de la reunió de la comissió bilateral mixta del passat dijous, que va decidir que el factor d'insularitat aportarà com a mínim 550 milions d'euros a les Balears els propers cinc anys.

El portaveu del PP, Toni Costa, ha assegurat que el seu partit continuarà exigint que "es desenvolupi el decret 4/2019", mitjançant el qual es va aprovar una part del REB, i que "se n'aprovi d'una vegada la part fiscal", l'avantprojecte de la qual es tramitarà al Senat. A més, Costa ha insistit que el seu partit vigilarà que el factor d'insularitat no es faci servir per donar per tancats els convenis de carreteres. "Mallorca en té pendent un per valor de 230 milions d'euros, i Menorca i Eivissa també en tenen. Si no se signen enguany, les nostres sospites es confirmaran", ha dit.

Pel que fa a la resta de punts, en un d'ells es reconeixen els efectes de la pressió de la societat civil i del recurs d'inconstitucionalitat que varen impulsar El Pi, MÉS per Mallorca, Més per Menorca, Ciutadans i el PP. La Cambra també insta el Govern que controli que els 110 milions d'euros que es rebran pel factor d'insularitat tinguin caràcter extraordinari i no substitueixin convenis de carretera ni cap altre. A més, el Parlament fa palès el retard en l'aprovació del règim fiscal i insta l'Estat que el tramiti de manera immediata perquè es pugui aplicar a partir de l'1 de gener del 2022.

Tant el diputat de Ciutadans Marc Pérez-Ribas com el portaveu d'El Pi, Josep Melià, han manifestat que donaven suport a tots els punts de la PNL durant el debat. Pérez-Ribas ha assenyalat que el seu partit està disposat que el règim fiscal s'apliqui més tard de gener del 2022, però amb efectes retroactius. Melià ha assenyalat que Montero mereix la reprovació malgrat que els pressupostos estatals del 2022 incloguin el factor d'insularitat. "No s'ha portat com toca amb les Illes Balears. S'ha tardat més de dos anys amb el factor d'insularitat i encara no hi ha règim fiscal", ha dit.

Per part dels partits que donen suport al Govern, la diputada del PSIB Maria Antònia Truyols ha qualificat de "ridícul" presentar "aquesta PNL autoesmenada quan ja no té cap ni peus". La diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar ha justificat el vot en contra a la reprovació de Montero dels ecosobiranistes argumentant que no utilitzaran el REB "com a instrument" de la política del PP de Pablo Casado. D'altra banda, el portaveu de Podem, Alejandro López, ha remarcat que "el que cerca aquesta PNL és desgastar el Govern, fer política contra el Govern". El diputat del grup mixt Antonio J. Sanz (PSIB) ha considerat que la reprovació de Montero "arriba en un moment desafortunat". "És la primera ministra que ha aconseguit que hi hagi factor d'insularitat", ha afegit.

stats