Política 07/07/2020

El Parlament rebutja l'ampliació de l'aeroport de Palma

La Cambra també demana la cogestió de Son Sant Joan

Maria Llull
3 min
Tots els grups parlamentaris, excepte Vox, han votat a favor de la cogestió de Son Sant Joan

PalmaEl ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts la proposició no de llei (PNL) presentada per MÉS per Mallorca, Podem i el PSIB per rebutjar l'ampliació de l'aeroport de Palma i les obres que impliquin un augment de la seva capacitat actual, gràcies als vots dels partits del Pacte. A més, la iniciativa reclama la cogestió de la infraestructura –aquesta reivindicació ha tingut el suport de tots els partits de la Cambra, llevat de Vox–.

El diputat de MÉS Josep Ferrà, que ha estat l'encarregat de defensar la PNL, ha qualificat les obres d'"innecessàries, desproporcionades i no ajustades a les necessitats de l'illa" durant la seva intervenció. Segons Ferrà, el projecte d'Aena implica una ampliació "perquè hi arribin molts més passatgers". El diputat ecosobiranista també ha criticat que no s'hagin evitat les aglomeracions a Son Sant Joan. "És més important que mai mantenir totes les mesures de seguretat i vetlar per la salut dels treballadors i els visitants. Per això exigim a la direcció d'Aena que prengui mesures, posi ordre i garanteixi la plantilla necessària per controlar aquesta situació".

D'altra banda, en una esmena inclosa en la PNL per Ciutadans, tots els grups parlamentaris, excepte Vox, han demanat a l'empresa pública que presenti nous projectes per a la sostenibilitat i les millores tecnològiques i de seguretat perquè l'aeroport palmesà afronti la situació de pandèmia en les millors condicions possibles.

Per part del PSIB, el diputat Damià Borràs ha considerat que la cogestió és "imprescindible" i ha destacat que Aena s'hagi compromès a reformular el projecte. A més, Borràs ha reclamat que les institucions de les Balears participin en la redacció d'un nou Pla Director de la infraestructura.

La diputada de Podem Esperança Sans ha subratllat que la pandèmia "és un argument més" en contra del projecte d'ampliació. "Tots sabem que els aeroports i la mobilitat han ajudat a transmetre el virus", ha dit, a més d'insistir en el "consum de recursos" que implica un turisme massificat. Sans també ha assenyalat que l'augment de la capacitat de Son Sant Joan "va en contra de la Llei de canvi climàtic". "Hem de ser conseqüents amb les lleis que hem aprovat, hem de saber què significa la lluita contra el canvi climàtic i que de cap manera pot suposar l'ampliació de l'aeroport i l'augment del nombre d'avions que arriben a les nostres illes", ha comentat durant la seva intervenció.

Així mateix, Sans ha criticat "la situació de precarietat laboral dels treballadors dels aeroports". "El que no es pot concebre és que Son Sant Joan sigui un dels aeroports més rendibles de l'Estat, però que a la vegada tingui els treballadors en aquestes condicions", ha dit. "Per rematar, es presenta un projecte d'ampliació, malgrat que hi ha altres actuacions més prioritàries, com la construcció d'una nova torre de control a Menorca", ha afegit.

Quant als partits de l'oposició, el diputat del PP Sebastià Sagreras ha recorregut a la ironia en assegurar que els partits de govern "es conformen amb un canvi de nom del projecte". Els populars s'han posicionat a favor de la cogestió, encara que Sagreras ha recordat que totes les passes que s'han fet en aquest àmbit "les ha fetes sempre el PP i mai el Pacte".

El portaveu de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, ha indicat que ara és el moment de modernitzar l'aeroport de Palma, el qual es va construir en els anys 90. "Si volem impulsar el sector empresarial, necessitam un aeroport punter, perquè és la targeta de presentació de la nostra comunitat", ha dit.

stats