Política 09/10/2018

El Parlament torna a demanar a l'Estat que prohibeixi les prospeccions

La Cambra també ha aprovat la petició perquè Formentera tingui un senador propi i ha admès a tràmit una proposta per regular les temporades de rebaixes

Jaume Ribas
3 min
El ple de la cambra en una imatge d'arxiu.

PalmaEl Parlament ha viscut un ple plàcid, bo de passar. A la sessió de control, les preguntes ja habituals sobre uns suposats casos d'adoctrinament als instituts i la qüestió catalana per part de Cs i el PP han eclipsat la resta dels temes, Francina Armengol ha estat contundent amb la resposta al portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, i ha acusat el seu partit de denunciar suposats casos “d'adoctrinament” catalanista en tres instituts de Mallorca i posar en dubte la feina dels docents per intentar “arrabassar vots a la ultradreta”.

Després, els diputats han passat a debatre tres propostes de llei: una sobre la representació de Formentera al Senat, una altra per a la prohibició de les prospeccions petrolieres a la Mediterrània i una tercera, presentada per El Pi, per regular la temporada de rebaixes. Totes tres afecten competències estatals i, per tant, han de ser remeses al Congrés i aprovades allà.

El consens definitiu contra les prospeccions?

El Parlament balear ha aprovat avui per unanimitat una nova llei per protegir la Mediterrània dels danys que causen les prospeccions i extraccions d'hidrocarburs i altres substàncies minerals. Aquesta proposició de llei és gairebé idèntica a una que ja es va presentar a principis del 2017, però que va quedar encallada a la mesa del Congrés, on havia de ser aprovada finalment, per culpa del veto pressupostari del Govern del PP avalat per Ciutadans.

Després d'una sentència del Constitucional que posava en dubte l'ús que feia el PP del mecanisme de veto pressupostari i, especialment, després de la moció de censura, els grups balears han tornat impulsar aquesta llei per tornar-la elevar a les corts espanyoles. Com ja va passar en la seva primera tramitació, el consens a Balears ha estat absolut i la norma no ha rebut cap vot en contra. Ara, com ha reiterat l'esquerra, faltarà que aquesta unitat es mantingui a Madrid i que el text sigui finalment aprovat. De moment, tant el PP com Cs s'han mostrat compromesos a donar-hi el vistiplau i, per tant, la prohibició de fer prospeccions petrolieres a la mar Mediterrània que envolta les Balears podria ser un fet després del tràmit al Congrés.

Formentera, amb veu pròpia

Així mateix, el ple de la Cambra també ha aprovat definitivament una petició en forma de llei perquè el Congrés dels Diputats modifiqui la Constitució Espanyola a fi que Formentera tingui un senador propi en el Senat i deixi de compartir-lo amb Eivissa, com passa actualment. Es tracta d'una proposició de llei presentada i batallada per la diputada de Gent per Formentera, Sílvia Tur, juntament amb el PSIB.

La intenció de la Cambra balear és que, quan s'obri el meló de la reforma constitucional, es tingui en compte aquesta qüestió i pugui incorporar-se al text. Tur, de baixa per maternitat, no ha pogut defensar la seva proposta, que s'ha aprovat per unanimitat i amb un aplaudiment de tot l'hemicicle. A més, han acudit a la sessió alguns càrrecs del Consell de Formentera, com ara el mateix president, Jaume Ferrer.

El Pi vol saber quan comencen les rebaixes

Tots el que s'ha aprovat aquest dimarts dependrà, en última instància, de Madrid. És el cas de la llei contra les prospeccions, pendent del Congrés, i del senador de Formentera, que necessita una reforma de la Constitució. Passa igual amb la proposta que ha fet avui El Pi i que ha rebut el suport de tota la Cambra. El Parlament ha començat a tramitar una iniciativa dels regionalistes perquè Balears torni a disposar dels dos tradicionals períodes de rebaixes cada any, al gener i a l'estiu, i prohibir l'actual liberalització d'aquesta pràctica, aprovada per l'anterior govern central del PP l'any 2012.

Els cinc anys d'aplicació d'aquesta mesura, segons ha argumentat el diputat Josep Melià, no han suposat en cap cas més vendes ni "dinamisme comercial", però sí una "gran confusió" entre els clients. "L'efecte crida que tenien les rebaixes ha desaparegut", ha lamentat.

Si El Pi aconsegueix que la mesura s'acabi de tramitar aquesta legislatura -en principi hi ha consens per poder-ho fer, però dependrà del calendari i de les prioritats de la resta de grups-, la proposta s'haurà d'elevar també al Congrés, que decidirà finalment si admet la modificació i esmena la llei aprovada per Rajoy, que va suprimir les èpoques de rebaixes i permet fer-ne tot l'any.

stats