Política 05/02/2018

El Parlament debatrà aquest dimarts el decret de l'exigència del català a la sanitat

Aquesta discussió arriba en un moment clau, divendres passat la pressió de MÉS va fer que el PSIB rectificàs la intenció de retirar la disposició

Ara Balears
2 min
El ple del Parlament, durant la sessió d'aquest dilluns

PalmaEl ple del Parlament debatrà aquest dimarts el decret de l'exigència del català a la sanitat i l'esmena a la totalitat plantejada pel grup popular contra la Llei d'habitatge, una moció en què es demana al Govern una reducció dels impostos i una altra sobre el turisme model. El debat arriba en un moment clau. Divendres passat, la pressió de MÉS per Mallorca va fer que el PSIB rectificàs la seva intenció de retirar el decret del català a la sanitat i regular les oposicions mitjançant una ordre.

Tres de les preguntes del torn de control a l'executiu se centraran en el decret per regular l'exigència del català per fer oposicions per a la sanitat pública. La portaveu del grup popular, Marga Prohens, fa comptes demanar a la presidenta del Govern, Francina Armengol, si pensa aprovar el decret amb l'oposició de sindicats, professionals i una bona part de la societat; i el de Ciutadans, Xavier Pericay, també s'interessarà per saber què passa amb aquest decret. El grup popular també preguntarà el parer sobre aquesta qüestió a la consellera de Salut, Patricia Gómez.

D'altra banda, en la sessió plenària de d'aquest dimarts, el portaveu de Podemos, Alberto Jarabo, s'adreçarà a Armengol per tenir informació dels ERE que afecten treballadors d'Acciona, Pepsi i Sa Nostra a Balears. També ho farà El Pi, Jaume Font, per tenir informació sobre les accions que adopta l'executiu autonòmic contra l'ocupació il·legal d'habitatges a Balears.

També hi haurà dues preguntes per a la consellera de Salut sobre el brot d'hepatitis A que es va originar en un restaurant de Palma i una altra per a la consellera de Serveis Socials sobre el decret per regular les guarderies de 0 a 3 anys que prepara l'executiu autonòmic.

A més de debatre i votar l'esmena a la totalitat presentada pel PP contra el projecte de Llei d'habitatge del Govern, en el ple del Parlament també es debatrà una moció del mateix grup que planteja, entre altres qüestions, que la zonificació per autoritzar el lloguer turístic que estableixen els ajuntaments sigui considerat vinculant per part dels consells. El PP proposa també que un 33% de la recaptació de l'impost sobre les estades turístiques es destini als projectes que presenten els ajuntaments.

El grup popular sol·licita a la moció que s'anul·li la transferència de la competència de promoció turística als consells i se'n renegociï la dotació econòmica i, així mateix, que el Govern executi un pla de reconversió perquè les empreses de lloguer de cotxes i motos incorporin a les seves flotes vehicles elèctrics.

Quant a la moció del PP sobre la política fiscal i d'endeutament de la comunitat, el grup popular reclamarà al Govern una reforma fiscal amb rebaixa de taxes, basant-se en la "menysvaloració de més de 100 milions" en la recaptació prevista per l'Impost de Transmissions Patrimonials als pressupostos del 2018.

El PP reclamarà, a més, que el Govern presenti en un termini de dos mesos un pla de mesures per reduir el deute i demanarà al Govern central que flexibilitzi els criteris de la norma de despesa per a les administracions públiques que es consideren sanejades. En el ple del dimarts, el grup popular interpel·larà el Govern per exigir la supervisió de "la idoneïtat" dels continguts utilitzats als centres escolars de Balears.

stats