Transport
Política 19/03/2024

El Parlament demana al govern espanyol que bonifiqui el 75% del viatge en xàrter dels aficionats del Mallorca

El PP veu possible que l'executiu de Sánchez faci un decret llei per modificar la normativa, que limita el descompte als vols regulars

2 min
La final de la Copa del Rei es jugarà el 6 d'abril a Sevilla.

PalmaEl ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts la proposició no de llei del PP per demanar al govern espanyol que ampliï la bonificació del 75% de resident als vols xàrter d'aficionats del Reial Mallorca que acudiran a Sevilla dia 6 d'abril per presenciar la final de la Copa del Rei, ja que la llei només permet aplicar aquest descompte als vols regulars. Aquesta iniciativa dels populars ha tirat endavant dies després que la presidenta del Govern, Marga Prohens, enviàs una carta al ministre de Transports, Óscar Puente, amb la mateixa petició. El PP i Vox han votat a favor de la PNL, mentre que el PSIB s'ha abstingut i MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem hi han votat en contra.

De fet, els partits de l'esquerra han carregat contra aquesta iniciativa i han recordat que, per fer-la efectiva, s'hauria de modificar la llei. Però el PP no hi veu cap problema. Fonts dels populars asseguren que es podria fer per decret. El portaveu del PP, Sebastià Sagreras, ha defensat la iniciativa recordant que es tracta d'una "fita històrica del Mallorca" i que els aficionats que volen anar a Sevilla han "topat de nassos amb el problema de la insularitat".

Per part del PSIB, el diputat Marco Antonio Guerrero ha justificat l'abstenció del partit i ha acusat el PP de fer "un exercici de populisme de manual". "Quan vaig veure el tuit de Prohens amb la carta al ministre, vaig comprovar com està de descentrat el Govern respecte dels problemes de la ciutadania", ha dit. "Per aconseguir això, cal modificar una norma que té rang de llei i no depèn només de la voluntat del ministre. Un partit de futbol no justifica el canvi", ha afegit, i ha acusat els populars de demanar al govern espanyol que ho pagui per tenir un culpable quan això no sigui possible. "Són liberals i proteccionistes a conveniència. No volen intervenir el mercat de l'habitatge, però sí que volen intervenir el mercat de transport per un partit de futbol. Estan jugant amb la il·lusió d'una afició que no mereix ser utilitzada", ha dit, a més de recordar que altres equips han estat en situacions equivalents sense que el PP hagi fet res per bonificar els desplaçaments.

La diputada de MÉS per Mallorca Maria Ramon també ha qualificat d'"oportunista" la proposta del PP. "La PNL vol aprofitar l'entusiasme del mallorquinisme. Saben que és oportunisme i que no es poden bonificar tarifes xàrter", ha continuat. Per la seva banda, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha acusat el PP d'enganar les penyes mallorquinistes amb aquesta iniciativa. "Han fet tàndem amb la carta que la presidenta va enviar al ministre. Fan pensar que fan alguna cosa perquè el bitllet els surti millor de preu i, si no, en poden donar la culpa al senyor Puente", ha comentat Castells, qui també ha acusat el PP de "ser profundament intervencionista" amb la PNL, malgrat que "la presidenta és una ferma defensora del lliure mercat". "Si el lliure mercat és tan meravellós, perquè les companyies aèries no han posat més vols regulars davant d'aquesta allau d'aficionats?", ha preguntat. A més, Castells ha considerat que la petició de bonificació per als aficionats que viatgin a Sevilla en xàrter "amenaça el descompte de resident". "Madrid el veu amb reserves i vostès no tenen res al cap. És una de les amenaces més greus que he vist perquè ens prenguin seriosament", ha sentenciat.

stats