Política 25/11/2020

El Parlament demana "posar fi" a la inviolabilitat del rei

La Cambra també reclama que el CIS pregunti als ciutadans per la forma d'Estat que prefereixen, si monarquia o república

Ara Balears
2 min
Felip VI i Joan Carles I en una imatge d'arxiu

PalmaEls partits d'esquerres del Parlament, juntament amb El Pi, han fet possible que s'aprovi una iniciativa per "posar fi" a la inviolabilitat del rei d'Espanya. Es tracta d'una proposició no de llei (PNL) que ha presentat Més per Menorca i que s'ha debatut a la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals. D'aquesta manera, la Cambra "insta el Congrés a emprendre els canvis normatius necessaris per posar fi a la inviolabilitat de la figura del rei prevista en l'apartat tercer de l'article 56 de la Constitució espanyola de 1978, almenys en tot allò que sigui relatiu a les activitats alienes a la seva funció constitucional".

A més d'aquest, que era el primer punt de la iniciativa, ha tirat endavant el quart punt, que demana al CIS que torni a "incloure la pregunta sobre la preferència dels ciutadans quant a la forma d'Estat –monarquia o república– en els baròmetres que fa mensualment, la qual va deixar de formular el maig del 2015. Ambdós punts han estat aprovats amb els vots a favor de MÉS per Mallorca, Més per Menorca, El Pi, Podem i el PSIB, i han tingut el vot en contra del PP i Ciutadans.

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha declarat que és "la primera vegada" que el PSIB "es manifesta en aquest sentit". "Es tracta d'un petit triomf i d'una passa més per forçar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a obrir aquest debat en l'àmbit estatal", ha afegit. L'objectiu d'aquesta PNL és tenir una reacció "als escàndols que esquitxen la corona d'Espanya".

Ara bé, el PSIB s'ha sumat als vots del PP i Ciutadans en contra de crear una comissió d'investigació sobre els casos de blanqueig de capitals que afecten el rei emèrit, Joan Carles I, i el conjunt de la família reial. El posicionament dels socialistes ha impedit que aquest punt tiràs endavant. El mateix ha passat amb el punt que instava el Congrés a fer "els canvis normatius necessaris perquè sigui possible consultar els ciutadans de l'estat espanyol sobre la seva preferència quant a la forma del govern de l'Estat: monarquia o república".

Socialistes i populars també han votat en contra que el Parlament sol·liciti a les Corts Generals que es redueixi la partida dels pressupostos de l'Estat de 2021 destinada a la casa reial –Ciutadans s'hi ha abstingut i la resta de partits hi ha votat a favor–.

stats