Política 25/09/2018

Una diputada del PP fa que el Parlament balear insti l'Estat a no tornar a aplicar l'article 155

En la primera votació, un diputat del PSIB també ha votat en contra de la intervenció de l'autonomia, mentre que el seu grup s'ha abstingut

Jaume Ribas
3 min
El ple del Parlament d'aquest dimarts.

PalmaEl Parlament de les Illes Balears ha votat aquest dimarts a favor que s'insti "el Consell de Ministres del govern de l'Estat a no suspendre unilateralment ni l'autonomia ni cap de les funcions de cap comunitat autònoma". La proposta de resolució de MÉS per Mallorca que s'ha votat en la tercera sessió del debat de política general també alerta que "el conflicte territorial a l'estat espanyol només trobarà una solució des del diàleg, sense la imposició de l'article 155".

La resolució ha estat aprovada gràcies a l'error d'una diputada del Partit Popular, l'eivissenca María José Ribas, que ha votat per equivocació a favor de la resolució. MÉS per Mallorca, Podem, MÉS per Menorca i els tres exdiputats de Podem, ara al Grup Mixt, hi han votat a favor, mentre que el socialistes i els regionalistes d'El Pi s'han abstingut. El PP i Ciutadans hi han votat en contra, però un dels diputats conservadors s'ha confós i això ha permès que la resolució prosperàs.

L'error de la diputada del PP i el fet que s'aprovàs la proposta han fet que els diputats de MÉS, que l'havien presentat, començassin a aplaudir i una bona part de l'hemicicle esclatàs a riure. Les resolucions aprovades en el debat de política general no tenen valor legislatiu i, generalment, serveixen perquè el Parlament marqui el rumb de l'Executiu balear i, eventualment, del govern espanyol o altres administracions.

Xico Tarrés: un altre error o un vot amb consciència?

El PSIB s'ha abstingut en la votació, però no ho ha fet en bloc. La proposta contra el 155 s'ha votat dues vegades. En la primera hi ha hagut un empat i, quan s'ha repetit, l'error de María José Ribas ha permès que finalment s'aprovàs. El primer empat, però, ha estat possible gràcies que un diputat socialista, el també eivissenc Xico Tarrés, ha votat diferent que el seu grup. Mentre que el PSIB ha optat per l'abstenció, Tarrés ha votat a favor de la proposta de resolució, igual que MÉS i Podem. En la segona votació, no s'ha abstingut com la resta del seu grup, sinó que ha preferit no votar.

Les pantalles de votació del Parlament. A l'esquerra, el vot a favor de Xico Tarrés (PSIB) que ha obligat a repetir la votació. A la dreta, es veu com María José Ribas (PP) s'equivoca i permet que s'aprovi la proposta mentre que Xico Tarrés no vota.

El PSIB ha assegurat a l'ARA Balears que Xico Tarrés no ha votat en la primera votació a favor de la proposta de MÉS en contra del 155 per consciència o convenciment, sinó que "s'ha equivocat". A més, el partit ha assegurat que, quan s'ha repetit la votació, al diputat eivissenc "se li ha passat" emetre el seu vot. Això, sumat a l'error de la diputada del PP, ha permès que el Parlament de les Illes Balears es posicionàs en contra de l'aplicació de l'article 155.

Tot i la versió que sosté el Partit Socialista, hi ha una dada que convida a pensar que el diputat eivissenc ha votat a favor d'instar l'Estat a no tornar a aplicar el 155 per consciència i no per error: Xico Tarrés sol posar 'm'agrada' a piulades a Twitter favorables als polítics independentistes que són a presó i en contra de la posició que mantenen partits com Ciutadans contra el procés independentista català. A més de piulades d'usuaris anònims i activistes, entre les publicacions que ha valorat en trobam algunes fetes pels eivissencs Isidor Marí i el diputat al Parlament català Josep Costa, tots dos membres de la candidatura de Junts per Catalunya, o pel president del Consell de Mallorca i futur candidat a presidir el Govern per MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat.

Alguns "m'agrada" del compte de Twitter de Xico Tarrés a tweets a favor del Procés.
stats