Política 26/04/2022

El Parlament aprova una declaració institucional pel 30è aniversari de l'acollida de refugiats bosnians

La sessió de control ha comptat amb la presència d'una refugiada del conflicte bèl·lic que va arribar a les Balears el 1992

2 min
Els representants d'Afers Socials dels partits polítics illencs

PalmaEl Parlament balear ha aprovat aquest dimarts una declaració institucional per fer referència al 30è aniversari de l'acollida per part de les Balears de refugiats vinguts des de Bòsnia i Herzegovina, per la guerra succeïda a l'antiga Iugoslàvia en els anys 90. En aquest sentit, la Cambra ha comptat amb la presència d'una refugiada d'aquest conflicte que arribà a les Balears arran del conflicte bèl·lic el 1992. La declaració institucional, així, ha tingut el suport de tots els grups parlamentaris, tot i que els tres diputats de Vox han entrat en el Parlament després de la lectura de la declaració per part de la vicepresidenta de la Mesa, de MÉS per Mallorca, Joana Aina Campomar.

"Es van constatar els fets que demostraven un exigu respecte pels drets humans, en el marc del setge de la ciutat de Sarajevo", sosté la declaració institucional. El text relaciona aquell conflicte amb el que succeeix avui a Ucraïna per la invasió soferta per part de Rússia. "Són imatges semblants a les viscudes als Balcans. Les Balears, ni ara ni en aquell moment, es mostraren indiferents", destaca la declaració.

En aquest sentit, Campomar ha recordat que fa 30 anys arribà un vol a les llles des de Budapest amb 200 persones procedents de Bòsnia, i les Balears acolliren en un primer moment 32 refugiats a Sóller i 21 a Maó, tot i que després la quantitat de persones acollides s'amplià fins a 60, "una nova oportunitat per reconduir les seves vides".

La declaració institucional remarca que el Parlament constata "les accions de caràcter solidari, que van permetre acollir 60 refugiats a les Balears i 2.500 arreu de l'Estat". A més, la Cambra aposta per la difusió dels esdeveniments succeïts a la guerra dels Balcans, "perquè no es tornin a repetir mai més". En clau actual, es rebutja la situació esdevinguda a conseqüència de la invasió russa d'Ucraïna.

stats