Tribunals

La cúpula dels fiscals no veu delicte en la difusió de les negociacions amb la parella d'Ayuso

Alberto González Amador va proposar acceptar 8 mesos de presó i 525.000 euros per no anar a judici

2 min
Isabel Díaz Ayuso ahir al ple de l’Assemblea de Madrid.

MadridEl conflicte intern a la Fiscalia ha acabat amb l'aval de la posició de la número dos del ministeri públic. Una majoria de la Junta de Fiscals de Sala s'ha mostrat a favor del criteri que ha fixat als seus subordinats, de demanar la inadmissió de la querella de la parella d'Isabel Díaz Ayuso. La tinenta fiscal del Suprem, María Ángeles Sánchez Conde, ha ordenat que s'oposin a l'admissió de les querelles presentades contra la Fiscalia per haver revelat la negociació legal amb Alberto González Amador. Ara per ara, a banda de la del xicot d'Ayuso, n'hi ha una altra presentada per l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Madrid.

El fiscal encarregat del segon cas l'ha obeït, però la fiscal María de la O Silva, que té a les seves mans la denúncia de l'empresari, és partidària de tirar endavant la investigació. Va invocar l'article 27 de l'Estatut de la Fiscalia, que indica que si no s'està d'acord amb una decisió d'un superior jeràrquic es pot convocar la junta de fiscals per intentar canviar el criteri. Després d'hores de debat, no ho ha aconseguit, segons informen fonts del ministeri fiscal, que expliquen que l'argument esgrimit per inadmetre-les és que "no hi ha delicte ni existeixen indicis contra els querellats". La denúncia de González Amador apunta a la fiscal en cap de Madrid, Pilar Rodríguez, i el fiscal de delictes econòmics, Julián Salto

Sigui com sigui, Sánchez Conde s'hauria pogut acabar imposant igualment, més enllà de la posició majoritària que s'adoptés en aquesta reunió de 32 fiscals de sala. No hi ha participat el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, que ha decidit abstenir-se del cas. Per la seva banda, el cap de gabinet d'Isabel Díaz Ayuso, Miguel Ángel Rodríguez, s'ha encarregat de tensar encara més el clima afirmant, en una piulada a X, que la seva sensació és que "el fiscal general de l'Estat acabarà a la presó".

8 mesos de presó

En paral·lel, s'han conegut més detalls de la proposta de l'acord de conformitat de González Amador que va ser esbombada fa un mes per la mateixa Fiscalia de Madrid després que Ayuso negués categòricament el frau fiscal de la seva parella. En aquest acord González Amador va proposar a la Fiscalia assumir vuit mesos de presó i pagar uns 525.000 euros per evitar el judici pels dos delictes fiscals pels quals és investigat. En un document avançat per la SER i al qual ha tingut accés l'agència Efe, el seu advocat detalla la pena i la multa que estaria disposat a assumir en el marc del pacte de conformitat que va oferir al ministeri públic el 2 de febrer.

Ara, però, se n'han conegut els termes amb detall. González Amador plantejava acceptar vuit mesos de presó –de manera que evitaria entrar-hi al ser menys de dos anys i no tenir antecedents– i abonar la quota defraudada, que voreja els 350.000 euros, més els interessos de demora i una sanció del 40% d'aquesta quantitat a Hisenda, cosa que sumaria uns 525.000 euros.

González Amador també assumia no poder acceptar ni obtenir subvencions o ajuts públics ni tampoc el dret a gaudir dels beneficis o incentius fiscals o de la Seguretat Social durant 9 mesos.

stats