Política 08/06/2015

Els sindicats intenten justificar el pacte salarial durant la seva signatura amb la patronal

CCOO considera que és una "esmena a la reforma laboral" i UGT opina que, tot i els desacords, al final tots els agents socials toquen "la mateixa melodia"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Els representants dels agents socials després de signar el pacte salarial al Consell Econòmic i Social de l'Estat, a Madrid. M.F.F.

MadridAmb mig any de retard, els president de les patronals CEOE i Cepyme, Joan Rosell i Antonio Garmendi, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, han signat aquest dillluns el III Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) per al període 2015-2017, conegut com a pacte salarial, i que inclou el compromís de pujada salarial als convenis col·lectius a partir d'aquest any.

Els representants dels agents socials han defensat l'acord com un "clar reforç" a la negociació col·lectiva. Toxo ha anat més enllà i l'ha considerat una "esmena a la reforma laboral" en el sentit que té a "voluntat" de resoldre els problemes entre empresa i treballador fora de l'àmbit judicial. Méndez, al seu torn, ha justificat que tot i els desacords, els agents socials són com un "grup de jazz", cadascú va pel seu compte però toquen "la mateixa melodia". Juntament amb Rosell i Garamendi han coincidit en què es tracta d'un pacte "valuós", "equilibrat" i que va destinat a garantir "l'estabilitat" i la "recuperació" de l'economia espanyola perquè "està enganxat a la realitat".

El text acordat fixa una pujada salarial de fins l'1% per al 2015 i del 1,5% el 2016. De cara a 2017, les parts esperaran a veure com evoluciona l'economia abans d'establir nous criteris. A més, el text contempla que els salaris no pujaran menys que l'IPC i fins i tot obre la porta a increments superiors si la productivitat d'un sector en concret ho permet. De totes maneres, l'acord no és vinculant i deixa la porta oberta a cada sector perquè pacti els increments que vulgui o, fins i tot, que no es pugin els sous.

De totes maneres, el secretari general d'UGT ha dit en la roda de premsa posterior al a signatura, celebrada a la seu del Consell Econòmic i Social de l'Estat, que es tracta d'un pacte "de naturalesa obligacional" però també "de referència per a tots els negociadors" que s'aplicarà directament a tots els convenis col·lectiu. Per a Méndez, l'acord suposarà una contribució molt important per deixar enrere l'actual situació de crisi i "poder parlar amb fonament de recuperació econòmica".

stats