Pablo Llarena proposa que el TJUE aclareixi si Bèlgica pot denegar l'extradició dels exiliats

Dona tres dies a les parts perquè es posicionin sobre aquesta possibilitat centrada en un primer moment en Lluís Puig

2 min
El jutge del Tribunal Suprem que va instruir la causa contra el Procés, Pablo Llarena.

BarcelonaNi els tribunals alemanys, ni els escocesos ni els belgues han acceptat fins ara els arguments del Tribunal Suprem per extradir els exiliats del Procés. L'últim cop de porta va ser el del Tribunal d'Apel·lació de Bèlgica, la segona instància judicial, que al gener va tornar a denegar l'extradició de l'exconseller de Cultura Lluís Puig. Ara, el magistrat instructor, Pablo Llarena, pretén tallar la sagnia elevant el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) amb una qüestió prejudicial perquè aclareixi els límits que els tribunals estatals tenen per rebutjar les extradicions. La negativa a extradir Puig és ferma perquè la fiscalia belga va renunciar a presentar recurs, així que la intenció de Llarena és que el TJUE fixi les bases per a la resolució de les properes euroordres, que ja es preparen per quan Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí perdin la immunitat al Parlament Europeu.

Llarena ha donat tres dies a la Fiscalia, Vox i la defensa dels exiliats perquè es posicionin sobre aquesta proposta, inèdita en la causa del Procés. El Suprem havia confiat fins ara en les euroordres i les ordres de detenció internacional en el cas de Suïssa (tot i que ara mateix no n'hi ha cap ni contra Marta Rovira ni contra Anna Gabriel) per aconseguir les extradicions, però les derrotes judicials s'han anat acumulant i en més de tres anys la via europea s'ha demostrat estèril. L'opció de presentar una qüestió prejudicial al TJUE sempre havia estat sobre la taula, malgrat que Llarena mai s'havia decidit a tirar-la endavant. Entre d'altres, perquè un posicionament de la justícia europea que avali la potestat per decidir dels tribunals de cada estat deixaria sense arguments les crítiques que s'han anat multiplicant des d'Espanya a cada negativa.

La finalitat de la consulta és, doncs, "poder establir criteris estables que condueixin la decisió de mantenir, retirar o emetre noves ordres de detenció europees contra tots o algun dels processats". Tot apunta que Puigdemont, Ponsatí i Comín perdran la immunitat d'aquí a dues setmanes i serà aleshores quan s'iniciï una nova cursa per aconseguir la seva extradició. De moment, Llarena no ha aclarit si, en cas que tiri endavant la qüestió prejudicial, esperarà a conèixer el posicionament del TJUE abans de tornar a dictar les euroordres.

stats