ELECCIONS ESTATALS
Política 09/03/2015

Iglesias defensa que Felip VI tindria "moltes possibilitats" de ser elegit cap d'estat en unes eleccions

El líder de Podem aventura a Reuters que PP i PSOE pactaran si no ell no obté majoria absoluta i afirma que el rei ja li ha confirmat que el rebrà

Europa Press
3 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, a l'hotel Ritz de Madrid. EFE

MadridEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, considera que Felip VI "tindria moltes possibilitats de guanyar unes eleccions com a cap d'estat" perquè té una "enorme simpatia" per part dels espanyols, i així l'hi dirà quan s'hi reuneixi. En una entrevista amb Reuters recollida per Europa Press, Iglesias es mostra convençut que tindrà ocasió de parlar "aviat" amb el rei, perquè ja ha sol·licitat aquesta reunió i li han assegurat que es produirà. "Seria bo per a la democràcia que sigui cap d'estat no per raons hereditàries, sinó perquè els espanyols l'han votat, i crec que tindria moltes possibilitats de guanyar", insisteix l'eurodiputat, que recorda que Podem vol obrir un "procés constituent en el qual es puguin discutir moltes qüestions que tenen a veure amb el model d'estat".

D'altra banda, Iglesias insta la UE a posar fi a les polítiques d'austeritat per evitar que el creixement de l'extrema dreta posi en risc la democràcia: "Cal preguntar-li a Merkel si prefereix seure amb Marine Le Pen o amb mi". Iglesias llança aquesta advertència a la cancellera alemanya, Angela Merkel, i subratlla que en el termini d'un any la líder de l'extrema dreta, Marine Le Pen, "potser s'assegui a l'Eurogrup". Per això, demana als dirigents europeus que acceptin la mà que ofereixen els que, com ell diu, es consideren europeistes i estan "defensant la viabilitat del projecte europeu".

Segons explica, el seu objectiu és guanyar les eleccions estatals, i fins i tot aconseguir una majoria absoluta perquè això permetria a Podem aplicar el seu programa "d'una manera molt còmoda". Però, a més, creu que, si no és així, PSOE i PP podrien optar per la "gran coalició que ha governat en tants altres països d'Europa". En aquest sentit, diu que els seus són "molt prudents amb les enquestes", algunes de les quals situen Podem com a primera força, i destaca que totes coincideixen "en la quantitat de vot disponible que existeix".

A més, assenyala que l'únic segment de població en què el seu partit té menys suports, i en el qual han de centrar-se, és entre la gent "més gran", cosa que atribueix al fet que "l'estil de Podem implica un estil jove", ja que en ells hi ha "molt de futur i poc passat".

Iglesias defensa que en les estatals s'enfrontaran dues opcions, la por, que és al que apel·la el PP, i la il·lusió, que, segons diu, representa Podem. I afegeix que el seu partit ofereix "un país millor, més just en els pròxims quatre anys" però "sense demanar la lluna, sense dir que es pugui girar completament el mitjó". De fet, assegura que és conscient que a l'hora de fer polítiques concretes "el marge és estret", però creu que igualment s'hi "es poden fer coses".

Interpretar els tractats

"Esclar que hi haurà límits i hi haurà negociacions molt difícils, i caldrà interpretar els tractats europeus, i reunir-se amb altres líders europeus i entendre que potser els països del sud d'Europa tenim bones raons per treballar junts", afegeix, convençut que l'Eurozona haurà d'escoltar "seriosament" la que és la quarta economia del grup. Al seu parer, el govern grec de Syriza ha aconseguit "un enorme marge per començar a aplicar el seu programa", i el que està en joc, la fi de les polítiques d'austeritat, interessa a espanyols, italians, portuguesos, polonesos, grecs i irlandesos.

Finalment, Iglesias assegura que Podem no ha renunciat a guanyar a Andalusia, perquè "queda molta campanya i les enquestes mostren que gairebé la meitat dels andalusos no han decidit el seu vot", i avisa que potser es doni l'escenari en què el PSOE hagi de donar suport a la investidura de la seva candidata, Teresa Rodríguez. "En aquest escenari discutirem sobre qüestions programàtiques", assegura.

stats