Política 12/03/2015

Dos anys de presó per al 'rapper' lleidatà Pablo Hasél per enaltiment del terrorisme

El Suprem considera que a les seves cançons s'hi troben expressions que impliquen el "discurs de l'odi i sobrepassen el límit del dret a la llibertat d'opinió i de creació artística"

Acn
2 min
Pablo Hasél a la sortida de l'Audiència Nacional en una imatge d'arxiu /ACN

MadridEl Tribunal Suprem ha confirmat la pena de dos anys que l'Audiència Nacional va imposar al 'rapper' Pau Rivadulla, conegut com Pablo Hasél, per un delicte d'enaltiment del terrorisme. El jove va pujar arxius de vídeo a Youtube amb cançons de suport a organitzacions terroristes com ara el GRAPO, ETA, Al-Qaeda, RAF o Terra Lliure. Segons l'alt tribunal, hi ha expressions que impliquen un "discurs de l'odi" i "sobrepassen el límit del dret a la llibertat d'opinió i de creació artística". La sentència també remarca la capacitat de difusió a través de les xarxes socials de "missatges inacceptables penalment" i que "la política de prevenció del crim ha d'anar per davant de l'ús delictiu".

En aquest sentit subratlla que la cançó 'Libertad presos políticos', que conté expressions com "prefereixo 'grapos' que guapos" o "els que mouen els fils mereixen mil kilos d'amonal", va comptar amb 13.722 reproduccions fins al 2 de febrer del 2011. Les cançons 'Democracia su puta madre' i 'Obama bin Laden' en van tenir 7.594 i 4.360, respectivament, fins al mateix període.

Per al Suprem, "qualsevol persona que llegeixi o escolti les estrofes incloses en les cançons pot verificar que s'està enaltint i justificant als autors de fets terroristes i els propis fets". Segons afegeix la sentència, "la música és l'embolcall, la closca, el que és rellevant penalment són les lletres de les cançons on hi ha el missatge".

Fa quasi un any, l'Audiència Nacional va condemnar Hasél a dos anys de presó per enaltir el terrorisme i en considerar que demanava el retorn d'aquests grups i presentava els seus membres com a víctimes de la democràcia. Les cançons investigades que van servir per condemnar Hasél contenien també frases com "els GRAPO eren defensa pròpia davant l'imperialisme i el seu crim" o "val la pena que exploti el cotxe de Patxi López".

El 'rapper' també carregava contra la magistratura amb frases com: "Penso en les bales que a nuques dels jutges nazis arribin". I feia referències directes a ETA com ara "El meu germà entra a la seu del PP cridant 'Gora ETA'". En una de les seves cançons, Hasél també afirmava que "serà un honor que em diguin terrorista".

stats