Política 07/02/2021

Pablo Casado i Alejandro Fernández surten en defensa de l'actual PP per desmarcar-se del cas Bárcenas

El candidat defensa l'estat de les autonomies com a "contrapès" a Pedro Sánchez en un dard a Vox

4 min
Alejandro Fernández i Pablo Casado aquest diumenge a l'acte de l'Hospitalet de Llobregat

L'Hospitalet de LlobregatFins ara havien intentat obviar la qüestió en campanya i només responien les preguntes que els feien els periodistes –quan n'admetien–. Aquest diumenge, però, s'hi han referit sense embuts. "El PP no és Bárcenas. El PP és Miguel Ángel Blanco, Paco Cano i herois que van donar la vida per la llibertat i per Espanya", ha afirmat amb un to greu el candidat del PP, Alejandro Fernández, que els pocs cops que s'ha referit a l'extresorer popular ha posat en dubte la seva paraula. "Estic molt orgullós d'aquest PP, del PP heroic", havia dit poca estona abans el líder estatal, Pablo Casado, que aquest diumenge ha tornat a Catalunya per cinquè cop per participar en l'acte central que els populars han fet a l'Hospitalet de Llobregat, on també han intervingut els presidents autonòmics populars.

El candidat del PP, Alejandro Fernández, en videoconferència amb presidents autonòmics del PP a l'acte de l'Hospitalet

El partit conservador tem que el judici que ha de començar aquest dilluns sobre la caixa B del PP, en el qual Luis Bárcenas ha promès col·laborar amb la justícia i confessar tot el que sap sobre l'assumpte –i que implicaria l'expresident Mariano Rajoy en el presumpte finançament irregular del partit– debiliti les seves perspectives electorals, que anaven a l'alça. I que ho faci en benefici de Vox. Per això aquest diumenge han decidit deixar d'obviar la qüestió i sortir en defensa del partit. Excepte Isabel Díaz Ayuso, que ha anat una mica més enllà i ha insinuat que el PSOE està al darrere de fer aflorar aquest cas en plena campanya electoral pel 14-F per "desprestigiar" el PP. "Som l'enemic natural del PSOE. Per això tot el que està passant actualment no és casualitat. Està perfectament orquestrat perquè ells siguin cada cop més forts i Espanya estigui cada cop més debilitada", ha afirmat.

"El PP és el partit de la llibertat, de la concòrdia i al servei d'Espanya i Catalunya", ha insistit Alejandro Fernández. "El PP que va néixer en llogarets on els militants posaven diners per finançar el partit", ha afegit Casado. El líder estatal també ha recordat que quatre dels set pares de la Constitució eren del PP i ha defensat la seva actuació per parar "el pla secessionista" de la tardor del 2017. Una manera de desvincular-se del passat fosc de la formació i esquivar el que els partits amb qui es disputen el vot frontera critiquen. En aquest sentit, Alejandro Fernández ha tornat a presentar el PP com l'única garantia per lluitar contra l'independentisme davant de les alternatives de Ciutadans i Vox. "No acceptarem l'autodeterminació ni l'amnistia ni cap experiment constitucional. Només des de la fermesa constitucional i la democràcia s'aconseguirà la concòrdia a Catalunya", ha receptat el candidat popular.

Dard a Vox

Amb la incògnita sobre amb quina força irromprà Vox al Parlament i amb el risc que el partit capitalitzi el vot constitucionalista arran dels enfrontaments al carrer dels últims dies, Alejandro Fernández ha decidit aquest diumenge deixar d'ignorar el partit de Santiago Abascal, tal com havia fet fins ara per intentar no fer d'altaveu de les seves propostes. Aquest diumenge el candidat popular els ha enviat un dard directe quan ha qüestionat la seva proposta d'eliminar l'estat de les autonomies. "L'Espanya autonòmica ens ha donat els millors 40 anys de la nostra història", ha defensat el dirigent conservador. I en aquest sentit, ha assegurat que les autonomies "funcionen com a contrapès a les temptacions autoritàries de Pedro Sánchez". "¿De debò que volen donar poder absolut a Sánchez?", ha preguntat al partit d'Abascal, a qui li ha tornat a retreure haver permès que el decret pels fons europeus del govern espanyol tirés endavant.

Tant Alejandro Fernández com Pablo Casado també han volgut aprofitar l'acte per presentar el PP com el principal defensor de les víctimes d'ETA els últims anys per intentar contestar als tradicionals retrets que Vox ha llançat als populars sobre aquesta qüestió. Casado ha recordat els escraches a Andrea Levy o que a Alejandro Fernández li van punxar les rodes del cotxe per intentar evidenciar l'heroïcitat dels dirigents populars de defensar el projecte del PP a Catalunya. El partit d'Abascal els ha presentat sovint com la "dreta covarda" per la gestió de l'1-O i s'ha erigit com el principal defensor de les víctimes d'ETA. Per això, Pablo Casado ha tornat a carregar contra ERC per haver convidat Arnaldo Otegi en l'acte d'aquest diumenge a Girona i ha aprofitat per remarcar que ho ha fet just el dia que es compleixen 25 anys de l'assassinat del socialista Fernando Múgica i de Joseba Pagazaurtundua. En l'acte d'aquest matí, de fet, hi ha participat la germana del regidor del PP assassinat per ETA Paco Cano, María Cano –que també va a les llistes dels populars pel 14-F en un lloc simbòlic–, a qui Alejandro Fernández ha volgut retre homenatge.

"No m'ha agradat mai el politiqueig, les conspiracions, les travetes, la mesquinesa i la misèria moral política", ha deixat anar Alejandro Fernández. "Si en algun moment m'envaeix la tristesa i el desànim per la mesquinesa, penso en María Cano i veig que no tinc dret a desanimar-me", ha afegit. Un missatge i un avís als que intenten "treure profit" d'aquesta qüestió que, sense fer-hi una referència explícita, era una altra crítica a Vox.

El partit exhibeix múscul autonòmic

El PP ha volgut exhibir múscul autonòmic fent que participessin en l'acte central tots els presidents autonòmics del PP. Una manera de demostrar que el PP està preparat per arribar també a la Generalitat. A banda d'Ayuso, també hi han intervingut el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco; de Ceuta, Juan Jesús Vivas; de Múrcia, Fernando López Miras; d'Andalusia, Juanma Moreno, i de Galícia, Alberto Núñez Feijóo. "Estem tots amb tu, Alejandro", ha dit Mañueco, que ha fet una crida a sortir a votar per la "concòrdia" i el "canvi". Alejandro Fernández ha assegurat que tots aquests governs autonòmics "inspiren" la seva acció política. En aquest sentit, el candidat popular ha fet servir l'exemple de López Miras a Múrcia per tornar a desmarcar-se del partit d'Abascal: "Demostra una gestió de la immigració que no es fa des del populisme i l'odi, sinó des de l'eficàcia".

stats