Política 21/06/2019

MÉS i Podem preparen una contraoferta d’organigrama al Consell de Mallorca

Els socialistes varen presentar dijous una primera proposta per formar un govern d’esquerres a la institució insular

Kike Oñate
3 min
MÉS i Podem preparen una contraoferta d’organigrama
 Al Consell de Mallorca

PalmaLes negociacions al Consell de Mallorca avancen a poc a poc. El PSIB va presentar aquest dijous migdia la primera proposta d’organigrama a MÉS i Podem per formar un nou govern d’esquerres a la institució insular, però fonts properes a les negociacions asseguren que durant aquest cap de setmana els dos partits l’estudiaran i treballaran per presentar una contraproposta quan es tornin a reunir. En principi, intentaran negociar-ho aquest mateix dilluns. A més, segons les fonts consultades, l’acord programàtic encara no està completament tancat perquè falten alguns matisos en la redacció del text final, i cal que rebi el vistiplau per part dels òrgans interns de cada partit. Així i tot, el document redactat fins ara es tracta d’un acord molt detallat, extens i complet.

Els tres partits d’esquerres sumen 17 consellers: 10 del PSIB, 4 de MÉS i 3 de Podem, mentre que la dreta té un conseller menys. Les tres formacions es varen reunir per parlar de qüestions tan fonamentals com la reducció de determinats projectes del Pla de carreteres, el Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT) i el Pla Territorial de Mallorca, que són els aspectes més complexos a l’hora de negociar entre les formacions. Per a MÉS, aquests dos darrers punts són molt importants per poder presentar davant el seu electoral un nou acord que sigui menys desenvolupista i que pugui minvar les crítiques rebudes durant la passada legislatura per la construcció de l’autopista Llucmajor-Campos.

Els partits d’esquerres també han consensuat temes relacionats amb la cultura, la llengua i els serveis socials en l’acord programàtic. En aquestes àrees no hi ha hagut tantes diferències per arribar a consensos. De fet, en campanya electoral ja es defensaven propostes similars en matèria cultural i social.

Altrament, és probable que s’hagin de reestructurar les àrees del Consell de Mallorca, segons assenyalen fonts properes a les negociacions. El motiu és que durant aquesta legislatura s’assumiran noves competències, com és el cas de l’ordenació turística i la mobilitat. Durant la campanya electoral, tant el PSIB com Podem i MÉS han defensat el traspàs de les competències de mobilitat del Govern al Consell. L’objectiu és que el Departament de Carreteres insular pugui planificar de manera integral els futurs projectes viaris. Quant al model turístic, el PSIB té plantejaments que s’allunyen una mica dels altres dos socis de govern. Tant MÉS com Podem volen ser més restrictius i fins i tot estan a favor d’un decreixement de les places turístiques.

Condicionants externs i dates límit

Les negociacions per assolir un pacte en el Govern balear han condicionat els tempos al Consell. La reunió de dijous, en què els socialistes varen presentar la proposta d’organigrama, va estar marcada per la possibilitat que la militància de MÉS votàs en contra d’entrar en l’Executiu autonòmic.

En principi no hi ha una data fixada per a la constitució del nou Consell, però és l’administració que més tard es formarà. Com en el cas dels ajuntaments, cada institució té uns límits per constituir-se després d’unes eleccions. Els consistoris tenien com a data límit el 15 de juny, i en el Consell els terminis estableixen que el ple de constitució sigui abans del dia 10 de juliol. Atès que caurà entre setmana, hi ha la possibilitat que es pugui avançar al dissabte 6 de juliol si ja s’ha arribat a un acord definitiu. A més, una novetat d’aquesta legislatura és que el nou reglament intern preveu que es faci un debat entre els partits polítics amb rèpliques i contrarèpliques durant la investidura del president o presidenta del Consell, com es fa al Parlament.

stats