Política 06/11/2019

L'oposició carrega contra les retallades del Govern

Fins i tot MÉS per Menorca, que va donar suport a la investidura de Francina Armengol, anuncia que s'oposarà als pressupostos de l'Executiu per al 2020

Maria Llull
3 min
La consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, entrega al president del Parlament, Vicenç Thomàs, els comptes de l'Executiu per al 2020

Palma'Retallades' ha estat la paraula que més s'ha pogut sentir aquest dimecres al Parlament balear, després que el Govern hagi entregat al president de la institució, Vicenç Thomàs, el projecte de llei dels pressupostos del 2020. Tant el PP com El Pi i MÉS per Menorca ja han anticipat l'oposició als comptes de l'Executiu d'Armengol. I no només per les retallades, sinó també pels projectes aprovats amb els doblers de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS). Pel que fa als socis de Govern, Podem no s'hi posicionarà fins que analitzi els nombres, i MÉS per Mallorca ha mostrat satisfacció per l'increment de doblers que rebrà la Conselleria d'Afers Socials de Fina Santiago.

"La nostra oposició serà molt important", ha assegurat el portaveu del grup mixt, Josep Castells, de MÉS per Menorca, després de la reunió de la Junta de Portaveus parlamentaris. Cal recordar que els ecosobiranistes menorquins varen donar suport a la investidura de Francina Armengol i s'han mostrat molt crítics amb els projectes que es finançaran amb l'Impost de Turisme Sostenible. "Només tenim dos diputats, però són decisius a la Comissió d'Hisenda", ha advertit Castells.

Segons el diputat menorquí, "l'ITS s'ha de destinar al que preveu la llei, i no a infraestructures educatives", tenint en compte que precisament aquest apartat és un dels que ha patit "la retallada" del Govern. "S'està emprant l'ITS en despesa corrent", ha sentenciat Castells.

Per part seva, el portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha coincidit amb Josep Castells a lamentar "la retallada de la Comunitat Autònoma" i que "s'emprin els doblers de l'ITS en despesa corrent". "Som més pobres del que ens diuen, i haurien de ser honestos, perquè no tenim tants doblers per pagar promeses que són falses", ha comentat Font. "Qualsevol família o empresa en aquesta situació estaria en fallida", ha afegit.

El portaveu adjunt del PP, Toni Costa, ha assegurat que els pressupostos que ha presentat el Govern tenen els ingressos "inflats" per valor de 360 milions d'euros. "Aquests doblers no es podran recaptar i es convertiran en un forat", ha assenyalat Costa, qui també ha considerat que "no només es retallarà per valor de 50 milions". "Hi haurà més retallades", ha afirmat. A més, el portaveu popular ha criticat que la Conselleria d'Hisenda de Rosario Sánchez hagi tornat a pressupostar 120 milions del Conveni de carreteres amb l'Estat, uns doblers que figuren als comptes del Govern des de la legislatura de José Ramón Bauzá i que no arriben mai.

Pel que fa a la distribució de l'ITS, Costa l'ha qualificada de "terrible". Segons el diputat del PP, els recursos de l'ecotaxa s'haurien de destinar en exclusiva a "turisme i medi ambient", sobretot a "la reconversió de zones turístiques madures i depuració d'aigües". "Són dues matèries fonamentals on trobam que han passat la tisora per destinar l'ITS a despesa corrent", ha manifestat. Costa també ha fet referència a l'ampliació del metro fins al Parc Bit i ha criticat que no sigui finançada pel "Ministeri de Foment". "És un insult a la intel·ligència", ha dit el popular, qui també ha volgut destacar que les retallades s'han aplicat majoritàriament "a infraestructures".

Malgrat que el portaveu de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, no ha comparegut després de la Junta de Portaveus, també ha criticat els comptes del Govern. "Són uns pressupostos irreals que demostren la nefasta gestió econòmica de l'Executiu i la seva manca de transparència", ha dit Pérez-Ribas. "Destinen l'ITS a tapar forats", ha afegit. El diputat taronja ha lamentat que s'hagi votat "en contra de la compareixença de Rosario Sánchez a la Comissió d'Hisenda" i que tampoc sigui possible dur a terme "una auditoria integral financera" dels comptes de la Comunitat.

Satisfacció amb cautela a MÉS

El portaveu de MÉS per Mallorca s'ha mostrat més caut i ha indicat que la seva formació "estudiarà en detall" els comptes. "Estam contents pel que fa a les àrees que ens toca gestionar, i perquè s'incrementi la dotació de la renda garantida, sobretot ara que comença un període de recessió", ha manifestat Ensenyat.

Malgrat això, Ensenyat ha considerat que hi ha "qüestions que es podrien haver finançat a través d'altres mitjans", amb referència a l'Impost de Turisme Sostenible, i ha atribuït aquesta situació a la manca de "finançament i d'inversions estatutàries".

D'altra banda, la portaveu adjunta del PSIB, Pilar Carbonero, ha alabat que els pressupostos dediquin un 70% dels recursos a "sanitat, serveis socials, educació, habitatge i ocupació" i ha lamentat "el missatge negatiu i obscur del PP".

Sobre la destinació dels doblers de l'ITS a despesa corrent, Carbonero ha demanat "amplitud de mires". Malgrat les reiterades preguntes de l'ARA Balears, la diputada socialista no ha valorat si hauria de ser el Ministeri de Foment qui s'encarregàs de finançar l'ampliació del metro, i ha assegurat que és "una manera de pal·liar l'impacte dels vehicles".

stats