Política 05/11/2018

Els oficialistes de Podem es preparen per a unes primàries tranquil·les

Amb la retirada dels anticapitalistes, Amb Totes Podem no tindrà problemes per imposar els seus candidats a la majoria d'institucions

Jaume Ribas
3 min
Els oficialistes de Podem es preparen per a unes primàries tranquil·les

PalmaAquest dilluns horabaixa s'han presentat al Consolat de Mar de Palma els caps de llista a les diferents institucions de la candidatura oficialista Amb Totes Podem a les primàries que farà el partit morat durant aquest mes per elaborar les seves llistes electorals. Els quatre números 1 que hi han estat presents no competiran amb cap altre candidat per liderar els respectius cartells, de forma que ja es poden considerar, de facto, els caps de llista de Podem a les diferents institucions.

La tensió que solen patir els partits arran de les primàries s'ha resolt amb la no participació del sector anticapitalista, de manera que la formació preveu ara un procés tranquil que serà pràcticament un tràmit que validi les decisions preses pels dirigents d'Amb Totes Podem amb el suport de la majoria de l'executiva del partit.

Es tracta de l'actual diputat Juan Pedro Yllanes, que liderarà la papereta al Parlament i serà candidat a presidir el Govern, la portaveu de Podem al Consell de Mallorca, Aurora Ribot, que repetirà a la mateixa institució com a cap de llista, l'actual portaveu parlamentari i exsecretari general, Alberto Jarabo, que serà la cara visible dels morats a l'Ajuntament de Palma, i la consellera del Consell d'Eivissa Viviana de Sans, que vol liderar el seu grup a la institució insular.

Aquestes quatre persones es presenten sota el paraigües d'Amb Totes Podem, el corrent oficialista que uneix diferents persones de sensibilitat pablista, errejonista i no alineada amb cap d'aquests dos grans corrents estatals. Per contra, el grup dels anticapitalistes, liderat per Laura Camargo i del qual també formen part altres càrrecs com el regidor de Cort Aligi Molina i el diputat Carlos Saura, ha optat per no competir en aquestes primàries i és probable que la immensa majoria d'integrants d'aquest corrent acabin fora de les institucions després de les properes eleccions de 2019.

La fuita dels anticapitalistes i el fet que diputats com Alberto Jarabo i Aitor Morrás no es presentin a les llistes del Parlament, si no a altres institucions, va fer que es començàs a parlar de "desbandada" a Podem. De fet, es pràcticament segur que cap dels actuals set diputats de la formació morada al Parlament repeteixi a les llistes que presentarà el partit a les eleccions de 2019. Tot i així, la secretària general, Mae de la Concha, ha dit que el partit emprèn la cursa fins als propers comicis amb "entusiasme" i ha ironitzat dient que "la desbandada és aquí, darrere jo", en referència a les desenes de candidats a primàries que han acompanyat la presentació dels caps de llista i que formaran part de les llistes electorals del partit.

Amb Totes Podem compta amb el suport de la secretària general de la formació i diputada al Congrés, Mae de la Concha, que va guanyar els darrers comicis interns a Laura Camargo, i de la major part de l'executiva. Tot i això, aquest gran grup oficialista encara no s'ha assegurat obtenir el número 1 al Consell de Menorca. Allà, el seu candidat, Julio de Souza, negocia amb una altra contrincant, Cristina Gómez, la formació d'una llista conjunta. Si no hi ha acord abans de diumenge d'aquesta setmana, els dos candidats competiran per liderar la llista al Consell en primàries.

"Repetir el Govern de Progrés"

El previsible candidat de Podem al Parlament, Juan Pedro Yllanes, ha assegurat que l'objectiu de Podem és "continuar governant als consells i a Cort i repetir el Govern de Progrés a la Comunitat Autònoma". A més, l'actual diputat al Congrés ha fixat la meta de ser "la primera força progressista" de les Illes Balears i per això assegura que ha presentat "l'equip més sòlid possible".

Poc marge per a les sorpreses

A l'espera de veure què passa a Menorca, només s'espera una candidatura alternativa a la de Amb Totes Podem. Es tracta de la candidatura de Sumant Equips Podem, liderada per Aina Díaz. Aquest grup no qüestiona que Juan Pedro Yllanes hagi de ser el número 1 de la llista i, de fet, li dona suport, però vol integrar altres persones a les llistes i fer-les més plurals. Un altre militant, el menorquí Amadeu Bernadet, havia anunciat que intentaria disputar el lideratge d'Yllanes a la candidatura morada al Parlament, però no ha aconseguit els suports necessaris i finalment s'ha retirat.

Així doncs, els inscrits a les primàries de Podem votaran el cap de llista i ordenaran l'ordre amb què volen que apareguin els noms de la resta de candidats a la papereta. Tot i que no són primàries tancades i l'ordre no està prefixat, les candidatures poden recomanar-ne un als inscrits i que els apareguin ja ordenats, de forma que, si els inscrits no l'alteren, siguin els líders de cada llista els que en determinin l'ordre.

stats