Política 01/10/2018

La jutge obeeix el Suprem: arxiva bona part del cas del màster i només manté la falsificació de l'acta de Cifuentes

Ja no investiga l'expresidenta madrilenya per prevaricació i suborn impropi

Mariona Ferrer I Fornells / Sònia Trujillo
1 min
El precedent de Cifuentes  Persegueix el líder del PP

MadridLa jutge del cas del màster als tribunals ordinaris de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, s'ha vist obligada a fer cas a la jurisprudència del Tribunal Suprem, que va rebutjar investigar el líder del PP, Pablo Casado, i ha decidit aquest dilluns arxivar la majoria de la causa contra l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes.

La investigació contra l'exlíder madrilenya i el director del màster de la Universidad Rey Juan Carlos, Enrique Álvarez Conde, així com d'altres professors i alumnes, es manté però només per un delicte de falsificació documental en relació al document de defensa del treball de final de màster de Cifuentes.

La titular del jutjat d'instrucció número 51 de Madrid ha pres la decisió tres dies després que el Tribunal Suprem decidís no investigar el líder del PP, Pablo Casado, tot i "veure-hi indicis de tracte de favor". En aquest sentit, Rodríguez-Medel ha retret a la Fiscalia del Tribunal Suprem que arran del seu informe sigui cada cop més difícil obrir una instrucció davant l'exigència que hi hagi "indicis incontestables de l'existència de responsabilitat penal". "L'exigència d'indici incontestable de responsabilitat penal sembla més pròpia d'una sentència condemnatòria", ha assegurat la jutge, i "no de la mera obertura d'una investigació".

Per aquesta raó, en aquesta interlocutòria que arxiva gran part del cas Màster, la jutge ha dedicat la totalitat d'un paràgraf a examinar les conseqüències de l'informe del tinent fiscal del Suprem, Luis Navajas, a l'hora d'obrir una investigació. A més, Rodríguez-Medel ha manifestat que "els indicis consistents no acostumen a aparèixer en el moment d'obrir la investigació", sinó que és durant la investigació "quan es van obtenint".

Casado nega "tractes de favor" com apuntava el Suprem

El líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha negat que el text del Tribunal Suprem apunti que existeixen "indicis que s'han dispensat tractes de favor". A més, assegura que "si la instrucció digués que ha existit tracte de favor no seria punible". Preguntat pels periodistes sobre aquest "tracte de favor", Casado ha assegurat que respecta els mitjans de comunicació però "que han de ser coherents i mirar "hemeroteca". El president de la formació blava ha recordat que "no només el Suprem ha arxivat" el cas del seu màster, sinó també "les universitats públiques", ha manifestat durant el fòrum organitzat pel diari ABC.

stats