Política 05/02/2021

El nou viacrucis del PP arran de la confessió de Bárcenas

Casado esquiva els periodistes en una granja de Lleida mentre el PSOE li exigeix que refundi el partit

4 min
L'actual líder del PP, Pablo Casado, no ha permès l'entrada de mitjans -al·legant raons sanitàries- aquest dijous durant la visita d'una granja a Lleida. Ha evitat així haver de reaccionar a la confessió de Luis Bárcenas

MadridAmb la seva confessió, l'extresorer del PP Luis Bárcenas ha obert la capsa de Pandora. No només en la implicació directa de l'expresident espanyol, Mariano Rajoy, en la caixa B del PP, sinó també perquè per primera vegada assegura que el govern de José María Aznar va acceptar suborns d'empresaris per l'adjudicació de contractes. Un nou 3% en comissions, però en aquest cas des del govern espanyol. Alhora, la confessió suposa un desgast per al PP de Pablo Casado, que s'enfronta d'aquí a només quatre dies al judici a l'Audiència Nacional per haver pagat la seu del carrer Génova de Madrid amb diners negres provinents de donacions d'empresaris. Un fet que el mateix Bárcenas assegura en la seva confessió. A més, l'escrit enviat a la Fiscalia Anticorrupció apunta a la comissió d'un presumpte delicte fiscal per rebre sobresous –tot i que ja hauria prescrit– no només en el cas de Rajoy, sinó també de dos senadors en actiu del PP: l'expresident de la cambra alta i actualment president interí dels populars madrilenys, Pío García Escudero, i l'exministre i vicepresident d'Aznar Javier Arenas.

Pressió a Casado

Fuig dels mitjans mentre el PSOE demana la refundació del PP

Pablo Casado, tan avesat als mitjans, aquest dijous no ha donat la cara. El seu equip no ha permès l'entrada de la premsa –al·legant raons sanitàries– durant la visita a una granja de Lleida on se l'ha pogut veure agafant un porquet. El seu partit manté que es tracta d'afers del passat que no tenen res a veure amb la direcció actual, que té "tolerància zero" amb la corrupció. Per a la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo (PSOE), és "insultant" que el PP "es desentengui" de les acusacions sense "el més mínim pudor d'humilitat, perdó i respecte als ciutadans". Al seu torn, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, creu que tard o d'hora Casado acabarà esquitxat perquè "de jove rondava tota aquesta gent", que ha qualificat de "patriotes de cartró pedra".

Judici imminent per la caixa B

L'extresorer s'ha ofert a col·laborar i podria donar-ne més detalls

La conseqüència més imminent per al PP és la declaració prevista per dilluns de la setmana que ve, o bé dimarts, de Bárcenas en el judici per la caixa B del PP a l'Audiència Nacional. La causa només busca provar dues coses: que el partit va pagar la reforma de la seu del carrer Génova de Madrid amb diner negre provinent de donacions i que es van comprar accions del digital Libertad Digital també amb diners de la caixa B.

Les corrupteles del govern d'Aznar

Pedraz investiga en una peça separada 23 adjudicacions del nucli dur del PP

Però l'extresorer podria aportar detalls del que havia amagat fins ara: que les donacions sí que eren finalistes, és a dir, que es feien a canvi d'adjudicacions de contractes públics. El jutge que porta el cas actualment, Santiago Pedraz, té oberta des del desembre passat una peça separada en què investiga 23 contractes per valor de 600 milions d'euros a cinc ministeris de l'època Aznar, així com a Renfe, Adif i Aena. Si Bárcenas explica el que en sap al jutge, la cúpula d'Aznar podria haver de seure al banc dels acusats, així com diferents empreses espanyoles.

Dos senadors del PP esquitxats

El delicte fiscal pels sobresous ja hauria prescrit

En la confessió, Bárcenas constata que tant Mariano Rajoy com l'ex secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i una bona colla de ministres d'Aznar –Federico Trillo, Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes, Javier Arenas i Rodrigo Rato– van rebre sobresous. Cap d'ells seurà dilluns que ve al banc dels acusats en el judici per la caixa B del PP. Si es prova que van cobrar sobresous, el delicte fiscal ja hauria prescrit. Ara bé, per motius ètics Casado haurà de respondre pels dos senadors en actiu que Bárcenas apunta que també van cobrar: Pío Escudero i Del Burgo.

El futur del cas Kitchen

Rajoy ha de comparèixer al Congrés i Bárcenas relaciona el cas amb la caixa B

Bárcenas no té cita només la setmana que ve als jutjats per parlar de la caixa B. També el citarà el Congrés de Diputats a la comissió d'investigació de la Kitchen, en què també hauran de comparèixer Rajoy, Cospedal i Fernández Díaz. L'extresorer assegura a la confessió que els policies dirigits per l'exministre de l'Interior van robar "pendrives i diversos papers" del taller de la seva dona, Rosalía Iglesias, i que el contingut estava relacionat amb la caixa B.

Bloqueig en la renovació del CGPJ

Podem assegura que és la raó per la qual Casado s'oposa a canviar jutges

Enmig d'aquest nou viacrucis per al PP, Unides Podem ha acusat el partit de Casado de bloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial amb l'objectiu de controlar els jutges i poder oferir pactes que protegeixin els dirigents del PP dels casos de corrupció. El portaveu del partit lila, Pablo Echenique, ha assegurat que una mostra és el pacte de Bárcenas amb el PP perquè la dona de l'extresorer no entrés a la presó.

Beneficis penitenciaris

L'objectiu de Bárcenas és que ell i la seva dona surtin abans de la presó

Bárcenas espera que, a canvi de la col·laboració amb la justícia en totes les causes relacionades amb el PP, no només la de la caixa B, tant a ell com a la seva dona se'ls apliqui aviat l'article 100.2 del reglament penitenciari, el mateix que als presos polítics durant un temps i que permet la semillibertat per anar a treballar o fer voluntariat. És el que ja ha passat amb una de les condemnades per la Gürtel i amiga de la dona de Bárcenas, Isabel Jordán, i amb qui comparteixen advocat, Gustavo Galán. En declaracions a l'agència Efe, el lletrat ha assegurat que l'extresorer aportarà en un futur indeterminat "gravacions o documents" a la Justícia.

stats