Nou retard del pla de recuperació: Sánchez ajorna "uns dies" més la seva aprovació

El govern diu que la seva complexitat fa que no pugui rebre la llum verda aquest dimarts tal com estava previst

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la inauguració aquest dilluns de les jornades 'Wake up, Spain', a Madrid.

MadridDes de la Moncloa ho havien repetit en diferents ocasions: "El pla de recuperació es presentarà abans que acabi el primer trimestre". Però va acabar el març i el govern espanyol encara no havia enllestit el pla ni l'havia enviat a Brussel·les. La setmana passada el president de l'executiu, Pedro Sánchez, va anunciar que aquest dimarts el consell de ministres aprovaria el document que ha de permetre injectar a l'economia espanyola 140.000 milions d'euros d'ajudes europees en sis anys, però aquest dilluns ha revelat que encara tardarà "uns dies" a sotmetre'l al consell de ministres. Un nou ajornament que retarda encara més l'arribada dels diners.

Demà els membres del govern central analitzaran conjuntament el pla però fins a la setmana que ve o l'altra no s'aprovarà. En qualsevol cas, serà abans del 30 d'abril, si no hi ha més ajornaments. Sánchez ha assegurat que abans d'aquesta data remetrà el pla a la Comissió Europea i ha confirmat que dimecres explicarà les línies generals del document al ple del Congrés de Diputats. La previsió inicial era que en aquest segon trimestre es comencessin a iniciar les licitations i les convocatòries per a les subvencions, però ara mateix ni tan sols s'ha posat en marxa el portal web que ha de funcionar com a finestreta única per a les empreses que vulguin demanar ajudes o participar en licitacions.

Tot i la urgència d'injectar diners a l'economia per iniciar com més aviat millor la recuperació, el govern espanyol sembla que no té pressa. La Moncloa atribueix la tardança a la complexitat del pla i a la necessitat de "no precipitar-se" al presentar-lo davant la Comissió Europea, que és qui ha de donar el vistiplau necessari perquè els diners arribin a Espanya. A més, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha confirmat aquest dilluns que tot i el retard del govern espanyol per enviar el pla de recuperació a Brussel·les, la Comissió Europea aprovarà el document quan estava previst, al juny. Aleshores "començaran a arribar els diners", ha assegurat.

Ni Sánchez ni Calviño han volgut donar detalls del pla però el president del govern central ha avançat que inclou 212 mesures, de les quals 110 són inversions i 102 reformes que serviran per "impulsar la recuperació econòmica a curt termini i reconvertir i transformar l'economia espanyola per fer-la més competitiva i sostenible" a més llarg termini.

Revisió a la baixa de les previsions econòmiques

El retard en l'aprovació del pla, sumat a un mal començament d'any per a l'economia per l'impacte –més gran del previst– de la tercera onada del covid-19, han fet que tant el govern espanyol com el Banc d'Espanya i l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) hagin revisat a la baixa el creixement del PIB espanyol per al 2021. L'executiu de Pedro Sánchez reconeix que el retard del pla de recuperació és un dels principals factors que farà ajornar un trimestre l'impacte positiu sobre el PIB dels fons europeus. Fins al 2022 no se'n notaran els efectes, adverteix també l'Airef.

Amb una economia molt tocada per la pandèmia, amb un 2020 en què el PIB es va enfonsar gairebé un històric 11%, el retard dels diners europeus allargarà encara més la crisi econòmica. Sánchez ha recordat aquest dilluns que la clau per tornar a un creixement del PIB positiu és la vacunació. "A quin ritme es produirà la recuperació? Al ritme de la vacunació. Com més ràpida sigui la vacunació, més ràpida serà la recuperació", ha apuntat en un discurs durant les jornades econòmiques centrades en el pla de recuperació, Wake Up, Spain, que han començat aquest dilluns a Madrid.

stats