Política 29/11/2019

Antoni Noguera assumeix el lideratge de MÉS i anuncia que vol treure tensió al Pacte

El nou coordinador dels ecosobiranistes insisteix que les primeres prioritats seran constituir-se com a partit i rearmar-se ideològicament

Maria Llull
3 min
Antoni Noguera assumeix el lideratge de MÉS i anuncia que vol treure tensió al Pacte

PalmaLa IV Assemblea General de MÉS per Mallorca va finalitzar aquest divendres amb la proclamació del regidor de Cultura i Benestar Social de l’Ajuntament de Palma, Antoni Noguera, com a nou coordinador de la formació ecosobiranista. En total varen votar 262 persones, i Noguera va obtenir un 87% de suport (228 vots), segons un recompte que va tardar més del que estava previst.

Una de les primeres manifestacions del nou dirigent ecosobiranista va ser sobre l’avantprojecte de llei educativa del Govern, contra el qual s’ha posicionat MÉS per Mallorca, amb la manca de blindatge del català com a principal objecció. Així i tot, Noguera va anunciar que vol treure tensió al Pacte, encara que sense renunciar a “qüestions tan importants” com la llengua pròpia. “És important desinflamar les tensions contínues que té el Govern. Hi ha d’haver diàleg, converses i interlocucions vàlides”, va comentar Noguera.

El nou coordinador ecosobiranista també va lamentar que “un govern d’esquerres que es tensiona contínuament dona una imatge que no és tan positiva com voldríem”. Sobre el català a l’escola, Noguera va afirmar que “és el principal emblema de la integració a les Illes Balears” i que “és imprescindible que sigui la llengua vehicular”. El regidor va aprofitar per recordar que el document d’Illes per un Pacte deia que “la llengua vehicular de l’ensenyament havia de ser el català, i no totes les llengües oficials de les Balears”.

A més, Noguera va compartir l’argument del Govern sobre l’abast de la llei, que va més enllà de les qüestions lingüístiques. “Aquesta llei no és només un tema d’idioma. Som la comunitat amb més fracàs escolar i la llei també ha de revertir aquesta qüestió”. El coordinador ecosobiranista també anuncià que aprofundiran en la normativa “amb la comunitat educativa i els militants”.

Pel que fa al full de ruta de MÉS per Mallorca a partir d’ara, Noguera va indicar que és prioritari “constituir MÉS com a partit”, segons es va decidir a la ponència política que es va dur a terme el 23 de novembre, quan 87 dels 91 participants votaren a favor de l’esmena que el regidor va presentar amb Antoni Lluís Trobat, assessor del senador Vicenç Vidal. Noguera va destacar la importància que hi hagi “cohesió, unitat i sentiment de pertinença”.

Un altre dels objectius dels propers dos anys serà el rearmament ideològic del partit, que va ser una de les cartes de presentació de la candidatura de Noguera. “Hem de dibuixar la Mallorca dels pròxims 20 anys al voltant de l’ecologisme polític, el sobiranisme inclusiu, un nou model econòmic, polítiques innovadores d’esquerres i el feminisme, una bandera importantíssima de la nostra organització”, va dir Noguera. A partir d’aquí serà el moment de trobar els candidats que lideraran les polítiques dels ecosobiranistes a les institucions. “La nostra idea és poder dedicar els dos darrers anys d’aquesta legislatura a les agrupacions i a preparar les eleccions”.

L’estructura de MÉS

Segons l’estructura del partit que es va aprovar a la ponència d’organització del passat 16 de novembre, hi haurà una permanent de set persones per als assumptes del dia a dia del partit. El nou coordinador presentà amb la seva candidatura els integrants d’aquest nou òrgan, els quals seran: el diputat Joan Mas Collet (secretaria d’agrupacions locals), l’exconsellera Ruth Mateu, Mateu Xurí, Catalina Inés Perelló (secretaria de finances), la regidora Neus Truyol i el també diputat Josep Ferrà (secretaria d’organització), a més de Noguera.

L’executiva s’encarregarà de dur a terme els mandats de l’assemblea, i el consell polític s’ocuparà de desenvolupar la reflexió ideològica. A més, les joventuts del partit jugaran un paper important en aquesta nova etapa. Els integrants del consell polític seran Lila Thomàs, Tià Lliteras, Carme Gomila, Fina Tur, Xavier Bacigalupe, Marta Guijarro, Joan Font, Ferran Rosa, Catalina Socies, Biel Frontera, Bel Simon, Teresa Caimari, Xisca Mir, Josep Valero, Jaume Tomàs i Josep Mallol.

La nova executiva de MÉS per Mallorca estarà integrada per 32 persones: els 7 de la permanent; 8 representants del Parlament, el Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Palma, un regidor d’un poble de més de 20.000 habitants; un regidor d’un poble de menys de 20.000 habitants, el president del consell polític i el senador autonòmic, a més de 17 persones triades individualment. Aquestes darreres seran: Agustina Vilaret, Antoni Verger, Aina Sastre, Miquel Oliver, Maria Ramon, Marta Carrió, Catalina Mas, Carles Gonyalons, Antoni Lluís Trobat, Joan Verger, Aina Amengual, Aina Maria Bernad, Rafel Sedano, Joan Llodrà, Jaume Alzamora, Anabel Riberas i Xisca Prats. La comissió de garanties, que decideix qüestions que no pot resoldre l’executiva, estarà formada per Dolors Forteza-Rei, Coloma Ferrer, Bel Nora i Lluís Segura.

stats